Arbetsgivare ska registrera arbetstagare som har exponerats för corona på arbetsplatsen

Förteckningen över arbetstagare som exponerats för viruset kan också användas till coronaspårning. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Arbetarskyddsinspektörer kommer att övervaka att arbetsgivare för en förteckning över arbetstagare som exponerats för coronaviruset, meddelar Regionförvaltningsverket.

Arbetsgivaren ska registrera arbetstagare som har exponerats för coronaviruset på arbetet, meddelar Regionförvaltningsverket på onsdagen.

Enligt Regionförvaltningsverket kan arbetsgivaren med förteckningen övervaka exponeringar och bedöma om arbetsmiljöåtgärderna är tillräckliga. Förteckningen kan också användas för coronaspårning.

Arbetarskyddsinspektörer kommer att övervaka att registreringen görs, men också om man har identifierat biologiska risker och gjort åtgärder för att minska exponeringarna.

På grund av coronaepidemin görs inspektioner i de flesta branscher, även inom skolor och transportnäringen. Inspektioner utförs i hela landet.

Före coronapandemin har biologiska riskfaktorer främst förekommit inom social- och hälsovårdssektorn, avfalls- och avloppshantering och inom jord- och skogsbruk.

"Coronaviruset har förändrat situationen och därför har registreringen blivit aktuell i nästan alla branscher", säger Arja-Liisa Sikiö, överinspektör på Regionförvaltningsverket i Södra Finland, i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning