Arajuuri inför kvällens match mot Kroatien: Härligt att möta storlag

Trivs med tillvaron. Livet ler för Paulus Arajuuri. Bild: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Paulus Arajuuri hör till ett av relativt få utropstecken under det VM-kval som avslutas på måndag. Och den reslige mittbacken vill avsluta kvalet på bästa möjliga sätt.

VM-kval

– På pappret har vi väl inte så mycket att spela för men att få möta två europeiska toppnationer inom loppet av några dagar tänder åtminstone mig. Och jag tror att killarna i laget känner likadant, säger Arajuuri på en glesbesökt presskonferens på ett för dagen inte särskilt bildskönt Fiskartorp. Regnet öser ner, vinden viner i knutarna och de vita gässen tävlar om herradömet på vågorna i havsviken utanför det klassiska hotellet.

På torsdag lyfter planet mot Kroatien och Rijeka där kvalmatchen ska spelas på fredag. Temperaturen förväntas ligga runt 20 grader och planen är enligt landslagschef Lennart Wangel den bästa i landet.

– Ett jättefint ställe vid kusten. Stadion och planen är perfekta, säger Wangel som fått stå i lite extra då det kroatiska förbundet visade prov på lite arrogans à la Balkan i val av matchort.

Till slut föll valet på Rijeka.

– Tråkigast är det för våra supportrar, säger Wangel.

Kroatien med allt att spela för

I förhandsspekulationerna skulle gruppen se ut så här: Kroatien skulle rymma och säkra en plats i VM i god tid före de avslutande matcherna och så skulle det stå mellan Island, Turkiet och Ukraina om andra plats.

Med två matcher kvar att spela kan fyra lag alltjämt vinna gruppen. Kroatien har under inga omständigheter råd att tappa poäng mot Finland. I den sista matchen väntar nämligen Ukraina på bortaplan.

– Kanske jag också trodde att Kroatien skulle dominera gruppen. Men skoj att allt är öppet, säger Arajuuri som var med om förlusten mot Kroatien i Tammerfors.

0–1 den gången kanske inte sade allt om matchbilden för kroaterna hade mer eller mindre järnkoll på tillställningen den gången. Då kom Kroatien till spel utan sina två största stjärnor, Luka Modrid och Ivan Rakitic, men i Rijeka är mittfältsstjärnorna med igen.

– Klart att det inverkar på deras spel. Om två världsstjärnor saknas känner också Kroatien av det. Jag tycker det ska bli verkligt skoj att möta dem.

Modric har i åratal varit en av kontinentens bästa mittfältare. Den lilla kroaten verkar alltid ha lite extra tid med bollen tack vare sin speluppfattning och silkeslena bollberöring. Passningsregistret är inte av denna värld.

– Viktigast för vår del är att vi ligger tätt och hjälper varandra. Vi får inte tokrusa eller tappa positionerna för då hittar de ytorna de söker. Deras passningstempo är en annan sak vi måste försöka få ner. Vi orkar inte jaga i 90 minuter.

På topp har Kroatien ytterligare en världsstjärna i Mario Mandzukic. Den fysiske Juventusanfallaren har gjort 29 mål för sitt land och är ett ständigt hot uppe på topp.

– Han är en klassisk nummer nio. Du måste ligga tätt på honom hela tiden.

Ett par matcher återstår alltså av kvalet. Sedan får Arajuuri koncentrera sig fullt ut på att hjälpa klubblaget Bröndby till första danska titeln sedan 2005, en evighetslång titeltorka för en klubb med Bröndbys resurser.

– I år känns det som att vi kommer att vara med och kämpa om titeln. Vi har ett bra lag på benen.

Arajuuri trivs i den danska huvudstaden.

– Jag trivdes utmärkt i Polen med. Polen andas också fotboll precis som Danmark gör. Fotboll är stort i Köpenhamn och det finns inte en bättre stad i Norden att spela fotboll i. Rivaliteten med FC Köpenhamn är också något stort.

Själv valde Arajuuri att inte bosätta sig ute i förorten nära Bröndbys stadion och träningsanläggning.

– Nä jag fick välja och valet var lätt. Kan du bo i centrala Köpenhamn ska du göra det. Det är en fantastisk stad med en otroligt skön puls, säger Arajuuri.

Grupp I:

Kroatien 8 5 1 2 12– 3 16

Island 8 5 1 2 11– 7 16

Turkiet 8 4 2 2 12– 8 14

Ukraina 8 4 2 2 11– 7 14

Finland 8 2 1 5 6– 10 7

Kosovo 8 0 1 7 3– 20 1

Sista matcherna: 6. 10 Kroatien–Finland, Kosovo–Ukraina, Turkiet–Island, 9. 10 Finland–Turkiet, Island–Kosovo, Ukraina–Kroatien.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning