Ärade statsminister

Alla de som skrivit och tänker skriva brev till statsministern är värda en eloge. Ju längre protesten pågår desto svårare blir det för Juha Sipilä att låta bli att reagera.

Då ett avslag på en asylansökan offentliggjordes gav det flyktingarna ett ansikte och skapade reaktioner på den nuvarande asylpolitiken.

Som så ofta är det kulturpersoner, den här gången författarna Monika Fagerholm och Merete Mazzarella, som startade en brevprotest mot flyktingpolitiken.

Under det gångna året har många, både professionellt och frivilligt, kommit i kontakt med asylsökande. De har fått höra om hot, död, förföljelse, om grymma människoöden. Då de hört flyktingar berätta har den givna tanken varit, ett självklart fall och att personen får stanna i Finland.

I maj ströks texten om humanitärt skydd från utlänningslagen. Samtidigt definierades säkerhetssituationen i Afghanistan, Irak och Somalia som tryggare vilket motiverar en strängare linje i asylpolitiken.

I går stadfäste presidenten en lag som ytterligare skärper asylpolitiken. Tiden för asylsökande att överklaga beslut förkortas från 30 dagar till 21 dagar eller 14 dagar beroende på instans. Rätten till rättshjälp begränsas också kraftigt.

Brevprotesten startade för snart två veckor sedan, redan nu har cirka 100 brev sänts till statsrådets kansli. Kansliet meddelar att statsminister Juha Sipilä inte i det här skedet kommenterar breven eller protesten. Till Yle Västnyland säger ett lagstiftningsråd att någon i Sipiläs stab läser breven och sammanfattar brevens innehåll på ett allmänt plan.

Det är viktigt och bra att folk reagerar. I breven lyfter skribenterna fram olika aspekter, men alla talar för mänskliga rättigheter och allas lika värde.

För ett knappt år sedan fick två barnmorskor i direktsändning i tv statsministern och regeringen att dra tillbaka förslaget att slopa kvälls- och söndagsersättningar.

Nu har över 100 personer skrivit brev, och flera brev utlovas. Det är bra för det gör det svårare för Juha Sipilä att strunta i dem.

Ärade statsminister, ta er tid att läsa breven och skrid till handling. Breven reflekterar den värdegrund som ett humant Finland år 2016 ska stå för.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning