Arabstater normaliserar relationer med Israel

Den amerikanska, emiratiska, israeliska och bahrainska flaggan vajar i Israel inför den historiska fredsceremonin i Vita huset i USA. Bild: Ariel Schalit/TT-AP

Förenade arabemiraten och Bahrain kommer under tisdagen att bli de senaste arabstaterna att bryta ett långvarigt tabu och normalisera relationerna med Israel. Avtalen kommer att skrivas under i Vita huset där USA:s president Donald Trump står värd för den historiska ceremonin.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kommer att vara på plats tillsammans med den emiratiske utrikesministern Abdullah bin Zayed al-Nahyan och den bahrainske diton Abdullatif al-Zayani.

Av tradition har arabstaterna i Mellanöstern vägrat att erkänna Israel innan det finns en lösning på den långa konflikten mellan israeler och palestinier. Men nu går Förenade arabemiraten och Bahrain samma väg som Egypten gjorde redan 1979 och Jordanien 1994.

Alla fyra länder som samlas vid ceremonin delar en gemensam fientlighet gentemot Iran, som de nu står enade emot. Men avtalen innebär också välkomna ekonomiska öppningar i en tid märkt av coronapandemin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning