Arabförbundet rasar mot Trump: Kan leda till ökat våld i Mellanöstern

Arabförbundet fördömer president Donald Trumps beslut och varnar för att det kan leda till ökat våld i regionen. Bild: LEHTIKUVA/AFP/MOHAMED EL-SHAHED

Arabförbundet uppmanar USA att riva upp beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, enligt ett starkt kritiskt uttalande efter utrikesministrarnas möte i Kairo. Israels regering hoppas däremot att protesterna avtar.

Arabförbundet vill att FN:s säkerhetsråd i en resolution fördömer president Donald Trumps beslut, och varnar för att det kan leda till ökat våld i regionen.

Beslutet är en "allvarlig kränkning av internationell lag", enligt uttalandet. Arabförbundet säger att USA genom beslutet inte längre kan fungera som medlare i fredsprocessen.

Utrikesministrarna kommer att hålla möte igen om en månad för att utvärdera situationen.

Mötet pågick i två och en halv timme. Utrikesminister på utrikesminister höll tal om Jerusalemfrågan, och talen sändes direkt i lokal egyptisk tv.

– Om vi inte gör något om det här beslutet kommer det att leda till många, många fler tragedier, varnade Iraks utrikesminister Ibrahim al-Jaafari.

Arabförbundets generalsekreterare Ahmed Aboul-Gheit och palestiniernas utrikesminister Riyad al-Maliki uppmanade omvärlden att erkänna en palestinsk stat med östra Jerusalem som huvudstad som svar på Trumps beslut.

Israels försvarsminister Avigdor Lieberman hoppas att de våldsamma palestinska protesterna ska ebba ut.

– Vår förhoppning är att allt ska lugna sig och att vi återvänder till vardagen, utan kravaller och våld, säger han till Army Radio.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning