Är vi i samma båt?

Varför är det ofta så att den som har mycket blir girig medan den som har lite delar med sig.

Flera politiker har sagt angående den pågående coronapandemin att vi sitter i samma båt.

Det är tyvärr ett önsketänkande. Vilken tur att många kan distansarbeta. De har sin lön – corona eller inte. Sedan finns det tyvärr de som på grund av corona blev utan jobb och inkomster. Till exempel uppträdande artister, hotell- och restaurangpersonal, expediter och så vidare. Men de måste ändå betala hyran, telefonräkningen, köpa mat …

I en närstående persons hushåll arbetar (arbetade) båda på restaurang, men blev nu permitterade. De frågade om hyresvärden kan komma emot lite. Svaret blev att de kan betala nästa månad i rater. Jaha, vad hjälper det, du bara drar ut på hungersnöden. Nu råkar jag veta att denna hyresvärd har flera bostäder och ett arbete som går att sköta på distans, så hen får sin lön.

En annan kär person är frisörska och nu utan kunder. Där måste hyran för både arbetsutrymmet och bostaden betalas. Det är lite svårt utan inkomster.

Varför är det ofta så att den som har mycket blir girig medan den som har lite delar med sig. Tänk om den som har mycket skulle dela med sig procentuellt lika mycket som den som har lite. Tyvärr sitter vi inte i samma båt. En del sitter i båten och andra hänger på utsidan.

Anna-Margareta Hamberg, Helsingfors

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning