Är mina symtom pollenallergi eller corona? – THL: Stanna hemma om du känner dig osäker

Beror min snuva på pollenallergi eller covid-19? Det frågar sig många nu när båda säsongerna pågår parallellt. Bild: Kristoffer Åberg

Gå inte till skolan med influensaliknande symtom, råder rekommendationen. Många med kraftig pollenallergi känner sig ändå ovissa och vill ha tydliga direktiv för hur de ska göra.

Symtomen på pollenallergi och coronasmitta påminner om varandra: näsan rinner, ögonen kliar och det är vanligt att hosta och nysa.

– Vi får väldigt många frågor om det här just nu. Allergiker har sällan feber, men inte heller alla med corona får feber, säger Anne Vuorelma, sakkunnig vid Allergi-, hud- och astmaförbundet.

Då restriktionerna infördes i mitten av mars blev förbundets telefontjänst nerringd och personalen snabbutbildades för att ta emot fler samtal. Sedan lugnade det ner sig, men i samband med att eleverna återvände till skolorna blev det ett uppsving igen.

– Många vill veta om de kan gå till skolan eller jobbet med allergisymtom. Den värsta pollensäsongen pågår just nu då björken börjat blomma, säger Vuorelma.

Vad brukar ni svara?

– Det är bättre att ta det säkra före det osäkra. Om man har kraftiga symtom ska man stanna hemma. Om du bär på symtomfri corona men råkar nysa på grund av allergi så sprids viruset.

Vuorelma påminner om att medicinering kan lindra allergisymtomen, och att man därför inte ska slarva med den.

Om det dessutom är oklart vad symtomen beror på ska man alltid stanna hemma.

– I dessa tider är det extra viktigt att man håller sig och sina lungor i skick! Om till exempel astmatiker slarvar med medicineringen så kan det vara ödesdigert för lungorna om personen dessutom drabbas av coronasmitta.

"Svårt ge direktiv"

Många vill också veta om kraftiga allergisymtom kan förvärra coronasymtomen. På Institutet för hälsa och välfärd THL säger specialistläkaren Emmi Sarvikivi att man inte har kommit åt att forska så mycket i det här.

– Vi vet väldigt lite för tillfället. Det är svårt att skilja på symtomen och därför också svårt att ge några klara direktiv hur man ska göra vid kraftig allergi. Men vår rekommendation är att man inte ska gå till skolan eller jobbet om man har influensaliknande symtom. Om det dessutom är oklart vad symtomen beror på ska man alltid stanna hemma.

Sarvikivi vill ändå komma med lugnande besked:

– Om man får bukt med allergin med medicinering och inte har symtom så ser jag inget hinder för att delta i undervisningen eller gå till jobbet.

Hon påminner att THL numera uppmanar alla att med låg tröskel låta testa sig för coronaviruset om man uppvisar symtom, oberoende av vad som ligger bakom.

– På det sättet får vi bättre vetskap om spridningen och kan stoppa smittkedjorna.

Årets pollensäsong är ovanligt lång på grund av den milda vintern. Däremot visar uppgifter från sajten Norkko.fi att mängden pollen är lägre än normalt.

Naturresursinstitutet förutspådde redan tidigare under våren att björkblomningen blir svagare än normalt eftersom förra sommaren var så sval.

Även om vintern var mildare än vanligt, förutspås björkblomningen bli svagare i år. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning