Är du en vinmamma?

De är inte kända för att spotta i glasen – finländska kvinnor bälgar i sig en hel del – men det är sällan man ser det på film.

Åtminstone inte på det lite tokroliga och putslustiga sätt som män skildras när de super sig redlösa i filmer som Baksmällan eller Old School.

Det är ingen som reagerar om papporna öppnar en öl eller två, inte heller om de smiter i väg från hem och familj för att leva ut sina småbarnsförälderfrustrationer genom att hamna i trubbel.

Det är lite annorlunda för kvinnor. Länge har rollen som moder varit i stort sett heligförklarad, åtminstone i amerikanska komedier. Där har kvinnors drickande varit stigmatiserande. En berusad kvinna blir ofta stereotypiserad som en lösaktig kvinna, en kvinna som inte tar ansvar för sig själv eller sina käraste.

I Norden är det många mammor som drar sig för att dricka framför barnen. Även om alkoholvanorna varierar för olika familjer brukar en gemensam anständighetsgräns gå vid att dricka under graviditet. Återhållsamheten följer med under amningsperioden fast många kör tricket med att frysa in bröstmjölken för dagarna då man vill slå loss med tjejgänget.

Och att som kvinna slå klackarna i taket verkar det finnas en växande marknad för. I komedier som Bad Moms och Fun Mom Dinner ligger chockverkan i att se mammorna bryta mönstret och supa till. Budskapet är att det är okej att någon gång då och då strunta i kraven på att ha det perfekta hemmet, göra karriär och vara en supermorsa. Glaset med vin blir en timeout från vardagslivet. Det blir rent av en livsstil.

Det märks inte minst i flödet på Facebook där vissa kvinnliga bekanta lägger upp bilder på vinflaskor med vackra etiketter, vinglas i motljus och immiga champagneglas. Ofta i kombo med avancerade sallader, soldränkta stränder och humoristiska texter. Det är först nu jag har förstått att dessa vinmammor är med i en motståndsrörelse, ett uppror mot kravsamhället.

För de mammor som inte gillar att svänga sina lurviga på ett själlöst diskotek finns alltid soffan och den outtömliga bag-in-boxen. På finska finns det till och med ett ord för att bli full hemma klädd i bara underkläderna – kalsarikännit. Problematiskt blir det först när din första tanke när du kommer hem är att öppna en flaska rött. Eller när du står i kön till kassan och blickarna blir allt längre mot ciderbackarna. Eller när varje liten händelse under dagen ska belönas med ett glas vin, särskilt efter träningspasset.

Här borde kanske nämnas lite statistik om kvinnors drickande, men trenden pekar på minskad konsumtion bland yngre. Däremot visar undersökningar att kvinnor 40+ har en allt mer tolerant syn på alkohol. Det som sticker ut är att alkoholkonsumtionen ökar bland kvinnliga pensionärer och har ökat rätt rejält de senaste decennierna.

Kanske är det dags att introducera "vinmormor" i populärkulturen? Jag skulle gärna korka upp en Chardonnay, krypa upp framför teven i bara kalsongerna och sätta på filmen Bad Grandmas, en odyssé där ett gäng tanter smiter från servicehemmet för att dricka vin, skapa kaos och ragga på fräscha gubbar.

Peter Al Fakir Journalist bosatt i Stockholm.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning