Är det tillåtet att drömma om chefredaktören?

Nu när Hufvudstadsbladet söker ny chefredaktör hoppas jag att tidningsledningen tar mod till sig och slår in på en ny linje.

Nu när Hufvudstadsbladet söker ny chefredaktör hoppas jag att tidningsledningen tar mod till sig och slår in på en ny linje. Självklart kräver jobbet också administrativt handlag, men i spetsen för ett seriöst medium vill vi se en framstående publicist som redan åtnjuter respekt bland läsare och kolleger. Symbolvärdet av ett sådant val ska inte underskattas.

Två namn faller mig genast in: Jeanette Björkqvist och Minna Knus-Galán. Bägge är ovanligt välmeriterade undersökande journalister på var sitt område. Björkqvist är känd för reportage om bland annat invandrarpolitik och människohandel, Knus-Galán för avslöjanden av internationell penningtvätt (bland annat Panama-läckan), men också av Postens misslyckade investerings- och personalpolitik (tv-programmet MOT, november 2019).

Både för symbolvärdet och för kemin på arbetsplatsen har det stor betydelse att ledaren för ett medium har en auktoritet som kommer av att själv ha gjort banbrytande publicistik. Kanske ser HBL mina förslag som omöjliga, av skäl som inte kan redas ut. Men det är väl tillåtet att drömma?

Trygve Söderling, Helsingfors

Svar Trygve Söderling har helt rätt, rekryteringen och valet av en ny chefredaktör till HBL är en mycket viktig profilfråga. Det handlar både om att vi ska lyckas engagera våra nuvarande prenumeranter och att vi ska attrahera nya. I den rollen är chefredaktören oerhört viktig för att se till att vi hela tiden utvecklas och skapar innehåll som engagerar och intresserar.

Även hos oss finns ett stort engagemang för att vi ska hitta rätt person för detta viktiga uppdrag. För att säkerställa att vi hittar rätt kommer vi att ha en rekryteringsprocess som både är öppen (den som känner sig manad är välkommen att söka) och riktad. Den processen kommer att öppna upp inom kort.

Anna Hellerstedt, vd, KSF Media

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning