Är det äntligen Tähtis tur att glimra?

FEMTE GULDET. Leo-Pekka Tähti tog hem paralympiskt guld på 100 meter i Rio de Janeiro. Bild: Roni Rekomaa

Vem blir årets idrottare? Det finns ingen solklar favorit.

För ett år sedan uttryckte Tero Pitkämäki en försiktig önskan om att det skulle krävas mer än ett VM-brons för att bli vald till årets idrottare 2016. Då hade han, tack vare sitt spjutbrons i VM i Peking, fått den eftertraktade utmärkelsen för tredje gången under sin karriär.

Dessvärre är urvalet inte avsevärt mycket större den här gången. Det finns flera hyfsade kandidater, men ingen bombsäker nummer ett. Det blir mera en smaksak för medlemmarna av sportjournalistförbundet, som väljer årets idrottare. Här är de största favoriterna.

Leo-Pekka Tähti

Har dominerat sin idrottsgren i stor stil i mer än ett årtionde och vann sitt femte paralympiska guld i rullstol i kategorin T54 i Rio de Janeiro. Det är många som anser att den folkkära Tähti gjort sig förtjänt av titeln för sin fina karriär. Andra ser det som en progressiv milstolpe om en paralympier kan bli vald till årets idrottare. Hans största förtjänst är att han vunnit det största man kan vinna inom hans idrottsgren: paralympiskt guld.

Odds: 2-1

Patrik Laine

JVM-guld, ligaguld, VM-silver – och en fantastisk höst i NHL. Laine är kanske inte årets tuffaste idrottare – inte ens årets bästa ishockeyspelare. Men han har skapat ett sällan skådat fenomen i en av de mest populära blåvita idrottsgrenarna och förvandlat allt i sin omgivning till guld. Laine är rykande het, en av Idrottsfinlands största snackisar, men är han en verklig toppidrottare?

Odds: 3-1

RYKANDE HET. Patrik Laine har sopat rent överallt under det senaste året. Bild: Tomi Natri

Henri Kontinen

Har gått från klarhet till klarhet i en av världens största idrottsgrenar och gjorde historia genom att bli den första finländska segraren i Wimbledon. Om Kontinen spelat singel skulle han vara årets idrottare alla gånger. Men dubbelspel åtnjuter inte samma prestige i tennis och mixeddubbelsegern i Wimbledon är en fjäderlätt titel. Kontinen är en trevlig prick, men han är inget stort affischnamn utanför tenniskretsarna.

Odds: 4-1

ÅRETS TENNISSENSATION. Henri Kontinen (t.v.) ligger sjua i ATP-dubbelrankingen. Han har mest spelat tillsammans med australienaren John Peers. Bild: Saeed Khan

Mira Potkonen

Beaktar man enbart sportsliga kriterier står Potkonen inte högt i kurs: damernas amatörboxning åtnjuter inte hög prestige och den internationella nivån är blygsam. Men den olympiska tvåbarnsmamman har något som ingen av de andra kandidaterna har: en olympisk medalj. VM-bronset och EM-silvret i all ära, men det är tack vare OS-bronset som Potkonen figurerar i diskussionerna.

Odds: 5-1

Lotta Lepistö

Hör till världseliten i en av världens mest krävande idrottsgrenar, landsvägscykling. Spurtade hem några pallplaceringar i damernas World Tour och vann VM-brons i lagtempo och linjelopp – Finlands första VM-medaljer i ett seniormästerskap. Det skulle vara en annan femma om Lepistö vunnit OS-brons, men cykling är en lite för marginell sport i Finland för att hon skulle bli vald till årets idrottare.

Odds: 10-1

Kaisa Lehtonen

Glödhet i en av Finlands trendigaste idrottsgrenar. Triathlon hör till de mest krävande sporterna i världen och globalt sett är konkurrensnivån hög. Lehtonen är objektivt sett kanske Finlands främsta uthållighetsidrotttare alla kategorier. Men hon har fortfarande inte vunnit någonting riktigt stort: hon var femma i den mest prestigefyllda tävlingen Ironman Hawaii.

Odds: 50-1

Kaisa Mäkäräinen

En av Finlands folkkäraste idrottare hade en hyfsad säsong: VM-brons och fyra i den totala världscupen. Skäl att komma ihåg att skidskytte är en riktigt stor sport i Centraleuropa. Samlar säkert många röster men blir knappast etta igen.

Odds: 100-1

Lukas Hradecky

Gör en kanonsäsong i Eintracht Frankfurt i tyska Bundesliga och hör till en av mycket få verkliga finländska stjärnspelare i en hyfsat stor fotbollsliga. I landslaget har framgångarna uteblivit och det är främst fotbollsfolket som lagt märke till Hradecky.

Odds: 100-1

Övriga

Det finns många flera hyfsade kandidater som säkert får ströröster. Alla kommer ihåg OS-besvikelsen, men många har säkert vid det här laget glömt att Petra Olli vann EM-guld i mars i Riga. Peetu Piiroinen vann guld i big air och Enni Rukajärvi silver i både big air och slopestyle i World Snowboard Tours VM i Kina. Kirsi Kainulainen blev den första kvinnan som vann VM-guld i sidovagnsklassen i roadracing tillsammans med Pekka Päivärinta. Antti Ruuskanen hann leverera ett kast som räckte till EM-brons i spjut innan han försträckte sig i Zürich. Jenna Laukkanen tog hem ett EM-brons i 50 meter bröstsim i lång bana i London, men inte ens två nya finska rekord räckte till mer än två semifinaler i OS i Rio. Marika Teini tog ett EM-brons på medeldistans i orientering och var med om att vinna EM-guld och VM-brons i budkavle. Eva Wahlström tog hem WBC:s VM-bälte i superfjädervikt och försvarade titeln framgångsrikt en gång. Herrarnas landslag vann VM-guld i innebandy och ringettedamerna tog sitt femte raka VM-guld. Bland annat. Basket är en stor global sport och topplirare som Petteri Koponen är alltid aktuella. (Det här är inte en kategorisk uppräkning av alla som är värda att beakta i omröstningen - det finns många fler.)

Odds: 500-1

Idrottsgalan, 17 januari, Hartwallarenan. Idrottsgalan tv-sänds av Yle.

2000 Arsi Harju, kula

2001 Sami Hyypiä, fotboll

2002 Samppa Lajunen, nordisk kombination

2003 Hanna-Maria Seppälä, simning

2004 Marko Yli-Hannuksela, brottning

2005 Janne Ahonen, backhoppning

2006 Jukka Keskisalo, hinderlopp

2007 Tero Pitkämäki, spjut

2008 Satu Mäkelä-Nummela, hagelgevär

2009 Aino-Kaisa Saarinen, längdåkning

2010 Minna Kauppi, orientering

2011 Kaisa Mäkäräinen, skidskytte

2012 Tuuli Petäjä-Sirén, segling

2013 Tero Pitkämäki, spjut

2014 Iivo Niskanen - Sami Jauhojärvi, längdåkning

2015 Tero Pitkämäki, spjut

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning