Är barn värdefulla eller behandlas de som skadedjur i små burar och med minsta möjliga resurser för att minimera den ekonomiska belastningen?

På vissa ställen trängs barn oerhört, det är långa köer till handtvättlavoarer, brist på toaletter gör att barn håller sig och är nödiga under skoldagen hellre än att gå på toa.

Svenskspråkiga lågstadier och eftisar i storstadsområdet Helsingfors-Vanda-Esbo behöver verkligen granskas. På vissa ställen trängs barn oerhört, det är långa köer till handtvättlavoarer, brist på toaletter gör att barn håller sig och är nödiga under skoldagen hellre än att gå på toa, tillgängligheten för barn med fysiska variationer är urusel som om skolor inte hade en aning om att det är kommunernas plikt att finansiera tillgängligheten (trygga hissar, rörelsevänliga utegårdar för till exempel rullstolar).

Det kan inte vara rätt att barn från Eftis måste lämna sina kläder på golvet dag efter dag för att de inte får hänga på skolans knaggar. Det kan inte vara rätt att skolan saknar parkering för funktionshindrade eller så parkerar pedagogerna där. Det kan inte vara rätt att barn går hela dagarna med våta kläder för att det saknas torkskåp eller taggade lärare som hugger tag i vardagsgöromål i stället för pedagogiskt finlir efter rasternas utelekar.

Det kan inte vara rätt att 40-50 barn ska samsas i ett rum av klassrumsstorlek då åk 1 och 2 tillbringar eftermiddagen på eftis. Är barn värdefulla eller behandlas de som skadedjur i små burar och med minsta möjliga resurser för att minimera den ekonomiska belastningen? Hallå, någon instans inför kommunalvalet, bry er om våra allra minsta medborgare tack! För den finlandssvenska glansbilden har en baksida.

Monika Pensar, Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning