April, april din dumma sill – så skämtade medierna i år

Vasa ska få sin första buss som går på biobränsle gjort på pappers- och fiskrester. Bild: Mostphotos

Första april ledde till flera saftiga nyheter. Medierna rapporterade om oro för bristande älskog, kaninslukande rymdhål och oanständiga stjärtar.

Nu står "Mount Kalkmore" klart, kunde Åbo Underrättelser rapportera. Porträtten av fem före detta kommundirektörer har huggits ut i stenväggen i Nordkalks dagbrott i Pargas, med det kanske mer kända Mount Rushmore i USA som förebild, enligt ÅU. Konstverket ska ha kostat 325 000 euro.

Västra Nyland rapporterade om projektet Birth Hour, som ska hjälpa upp nativiteten i Västnyland.

– Birth Hour handlar om att skapa så gynnsamma förutsättningar som möjligt för västnyländska par att "få till det", säger en av initiativtagarna Jethro Storck från Fiskars till tidningen.

På hemsidan Birthhour.org, som är under arbete, kan man få tips på till exempel bra mörkläggningsgardiner.

Östnyland kom med ett avslöjande om att Borgå och Lovisa, som har mögelproblem i sina skolor, i all tysthet har planerat en gemensam modulskola för uppemot 1 500 elever mitt på gränsen mellan Borgå och Lovisa.

Österbottens Tidning hade dagen till ära glädjen att meddela att den blir först i världen med ny teknik som för över tidningen direkt i läsarens hjärna.

Vasabladet drog till med hela två aprilskämt. Tidningen rapporterade att Vasa har fått sin första buss som går med biogas som görs på rester från pappers- och fiskindustrin. Bussen kommer från ett företag i England som använder gammal frityrolja från fish and chips-restaurtanger som bussbränsle.

Dessutom rapporterade tidningen att namnet på det traditionella bakverket syltgris har fått Viggo Storgårds, ordförande i den finlandssvenska föreningen Veganisma, att se rött. Föreningen har bildat en arbetsgrupp för att hitta på ett nytt namn åt delikatessen.

Nakenförbud för fjäderfä

Finländska serietidningen Aku Ankka meddelade att det är slut på det osedliga byxlösa modet – nu ska Kalle och de andra seriefigurerna äntligen bli ordentligt påklädda.

Aku Ankka erbjuder utklippsbara byxor som man kan använda för att skyla oanständiga seriefigursrumpor. Bild: A-lehdet

– Visst kom det som en överraskning för oss. Det här har varit på tapeten första gången i början på 1970-talet och Aku Ankka har förbjudits i bland annat Kemi som en oanständig publikation – men att vi i dagens fria publiceringskultur åläggs med ett dylikt förbud är ingen trevlig sak för oss, säger chefredaktören Aki Hyyppä.

Tidningen erbjuder nu utklippsbara byxor som man kan skriva ut från deras sajt för att skyla ocensurerade stjärtar med.

Servicefacket Pam larmade i dag om hur butikernas utvidgade öppettider sänker nativiteten. På sin sajt skriver Pam hur färre barn kommer att bli till då allt fler kvinnor jobbar i stället för att slå klackarna i taket på Valborgsafton.

– Mångas feststämning är redan på förhand nedstämd, det finns en stor oro för om det alls kommer att finnas kvinnor på valborgsfestligheterna. Faktum är att en stor del av unga kvinnor kommer att jobba i år – både på valborg samt på andra helger, konstaterar Pam:s ordförande Ann Selin.

Artistnamn och tjänstemannaposter

I Sverige rapporterades om hur artisten Lena Philipsson blir ny landshövding i Jönköpings län – och kronprinsessparet döper om prins Oscar till Kent.

Ingen vill bekräfta P4 Jönköpings "nyhet", men Lena Philipsson kommenterar uppgifterna så här:

– Det kanske blir lite mer showigt när man klipper band och så vidare.

Faktum är att en stor del av unga kvinnor kommer att jobba i år – både på valborg samt på andra helger.

Samtidigt hyllar prins Daniel sitt favoritband genom att ge sin nyfödde son ett nytt namn, skriver Svensk Damtidning på Instagram: "Han kommer att heta Oscar Carl Olof Kent".

I värmländska Torsby kan forskare, ett sågverk och en Ica-handlare ha hittat lösningen på världssvälten genom att knäcka koden för hur människor ska smälta cellulosa, skriver Värmlands Folkblad. Resultatet: Extreme Fiber Flakes – flingor gjorda av gran- och tallflis.

– Kutterspån av gran och tall: skitgott! smaskar sågverkets platschef Christian Fryklund.

Kaninslukande rymdhål

I Göteborg planerar politiker i största hemlighet att bygga bort bostadsbristen medelst skyskrapor i Slottsskogen – stadens mest berömda park.

– Vi behöver slakta några heliga kor för att nå målet för bostadsbyggande, säger fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (S) till Göteborgs-Posten.

Stockholms universitet tog i ordentligt när ett pressmeddelande skickades ut med nyheten om att ett tvättäkta svart hål upptäckts i marken där ett nytt campusområde ska byggas. Än har endast en grävmaskin, en mobil och ett tiotal kaniner slukats av hålet.

– Ingen omedelbar fara att sugas in verkar finnas för universitetet, Stockholm eller jorden. Allt som kommer i hålets omedelbara närhet passerar dock händelsehorisonten, skriver universitetet i pressmeddelandet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning