Apple i rampljuset igen – höga förväntningar inför kvällens lansering

På scenen. Apple-vd:n Tim Cook må vara aningen mindre karismatisk än sin företrädare Steve Jobs, men förväntningarna på kvällens produktlansering ligger i klass med presentationen av den första Iphone-mobilen för tio år sedan. Bild: EPA/TONY AVELAR

För Apple är kvällens produktlasering viktig. Smartmobilen Iphone står för hela två tredjedelar av bolagets försäljning, vilket gör det sårbart för felsatsningar.

Kommer den att heta Iphone 8, Edition eller kanske X? Ryktena är som vanligt i full gång och spekulationerna vilda inför Apples produktlansering i kväll finsk tid. Förväntningarna är denna gång extra högt uppskruvade eftersom teknikjätten låtit förstå att det nu är dags för en större uppdatering – Iphone har inte fått sig någon större ansiktslyftning sedan 2014. Dessutom är det tio år sedan den första Iphone-mobilen presenterades.

Tidskriften Mac World jämför kvällens lansering med presentationen av den första Imac-datorn 1998, eller Iphone-lanseringen för tio år sedan – händelser som varit helt avgörande för Apples framgång.

Också skådeplatsen i sig är en nyhet: Steve Jobs Theatre som byggts invid Apples nya huvudkontor i Apple Park, Cupertino i Kalifornien.

Sårbart för felsatsningar

Under kvällen är flera produktlanseringar att vänta, men enligt läckor blir huvudnumret en ny toppmobil utan fysisk hemknapp och med en skärm som täcker i stort sett hela framsidan (konkurrenten Samsung har redan släppt sådana). Och så lär den nya flaggskeppsmobilen vara dyr.

För Apple är lanseringen viktig. Iphone står för två tredjedelar av teknikjättens försäljning och att vara så beroende av en enda produkt gör bolaget mycket sårbart för felsteg och trendväxlingar. Att Iphone fortfarande så starkt dominerar tillverkarens produktportfölj är också ett tecken på att Apple inte på tio år kommit med en lika epokgörande produkt. Ipad och smartklockor är långt ifrån lika betydelsefulla.

Det gäller alltså att lansera en smartmobil som är tillräckligt innovativ och kittlande för att locka nya köpare, men som ändå inte skiljer ur för mycket så att man skrämmer bort trogna Apple-fans.

Gör bra vinst

Räknat i antal sålda mobiler är Apple inte världsetta, utan tvåa efter Samsung. Trean Huawei har en längre tid flåsat Apple i nacken. Efter Huawei följer sedan en rad nya kinesiska tillverkare som Xiaomi, Oppo och Vivo. (Här har spelplanen ändrats radikalt sedan Nokia var med i leken.)

Det som skiljer Apple från Samsung, Huawei och de övriga, är att Apple tjänar bra med pengar på sina mobiler, medan konkurrenterna från Android-lägret gör betydligt mindre vinst per såld mobil.

Bland annat det har gjort Apple till världens högst värderade bolag med ett börsvärde på över 800 miljarder dollar. För sjunde året i rad rankar tidskriften Forbes Apples varumärke som världens mest värdefulla.

Att bolaget i en mycket nyckfull omgivning lyckats hålla sig kvar på tronen så länge är en bedrift. På tio år har mobiltillverkarna kommit och gått i rask takt, något som inte minst vi finländare smärtsamt fått bevittna.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03