Apotekarförbundet: Fel läkemedelssalva kan inflammera såret – be farmaceuten om råd

Apotekspersonalen har noterat att många väljer att behandla sina sår med fel medicinska salvor. Kortison, bepanthen och antibiotikapreparat kan i själva verket förvärra symtomen. Bild: Apotekarförbundet/Jukka-Mekka Moilanen

Fel medicinsk salva kan göra att såret läks långsammare eller att det blir inflammerat. Därför lönar det sig att undvika kortisonsalvor på öppna sår.

Varmt och fuktigt väder ökar inflammationsrisken, vilket innebär att såren måste skötas och inspekteras noggrannare än vanligt. Apotekspersonalen har lagt märke till att kunderna gärna behandlar sår med läkemedelssalvor, vilket inte alltid är optimalt – tvärtom.

– Kortisonsalvor ska under inga omständigheter användas på öppna sår. De försnabbar inte läkningsprocessen och kan öka risken för inflammation, säger Apotekarförbundets expertprovisor Sanna Siissalo i ett pressmeddelande.

– Bepanthen är bekant för många, men är inget bra alternativ för akuta sår. Först när såret håller på att bilda ärr kan salvan vara till nytta.

Öppna sår ska rengöras med drickbart vatten, lufttorka och täckas över med förband som andas. Enligt Apotekarförbundet vill många kunder skaffa antibiotikasalva för säkerhets skull, men det rekommenderas bara i särskilda fall.

– Antibiotikasalva ska endast användas då såret börjar inflammeras, säger Siissalo i pressmeddelandet.

Tecken på inflammation är rodnad, svullnad, hetta och smärta. Om man inte lyckas få såret att läka, lönar det sig att visa det åt en läkare. Det gäller i synnerhet sår med var som höjer kroppstemperaturen.

Sår mellan tårna är ett tecken på svampinfektion, som behandlas med en särskild svampsalva.

Siissalo påminner att man kan vända sig till farmaceuterna för råd om hur man snabbast och effektivast behandlar sår. De kan också avgöra när det lönar sig att uppsöka läkare.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning