Anyuru, Aidt, Adébáyò till Helsinki Lit i maj

Kritikerhyllade Naja Marie Aidt har skrivit en bok om sin döde son. Bild: Okänd

Johannes Anyuru, Ayòbámi Adébáyò, Kim Leine och Domenico Starnone finns bland årets gäster på Helsinki Lit i maj.

– Det som är speciellt roligt i år är att vi har en större bredd och representation av författare från icke-europeiska länder. Finland är ett litet land när det gäller översatt litteratur och vi behöver de här berättelserna för att bredda vår förståelse av världen, säger Philip Teir, Helsinki Lits konstnärliga ledare.

Den nigerianska författaren Ayòbámi Adébáyò har blivit hyllad för sin debutroman Stanna hos mig, som är översatt till både finska och svenska. Boken handlar om äktenskap, moderskärlek och om hur gamla traditioner kolliderar med det moderna livet. Också Domenico Starnone skriver om äktenskap i Band (utkommer på svenska och finska i vår), en suggestiv kortroman om ett italienskt par som sett mycket vatten rinna under broarna.

Den sydamerikanska litteraturen representeras av Samanta Schweblin, född i Argentina och bosatt i Tyskland – författare till den suggestiva romanen Räddningsavstånd – samt brasilianska Cristóvão Tezza, som skildrar en åldrande professor som ska hålla ett tal till sin institution. Boken utkommer på finska i maj.

Från Sverige anländer fjolårets Augustvinnare – med romanen De kommer att drunkna i sina mödrar tårar – Johannes Anyuru, samt Golnaz Hashemzadeh Bonde, hyllad för sin roman Det var vi. Ebba Witt-Brattström, professor i nordisk litteratur, ges nu ut för första gången på finska med en översting av diktsviten Århundradets kärlekskrig.

Bland de övriga nordiska inslagen hittas Morten Strøksnes, som skrivit en svindlande bok om manlighet, mytologi och fiske, Havsboken, och Naja Marie Aidt, en av Danmarks mest kritikerhyllade författare, som skrivit en bok om sin döde son, Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. Carls bog. Danska Kim Leine skildrar 1900-talets blodiga första årtionden i sin roman Avgrunden. Estniska Ilmar Taska skriver i sin tur om Estland under Sovjet.

Under festivalen kommer vi också att möta en rad inhemska författare och intervjuare: Koko Hubara, Juha Hurme, Sirpa Kähkönen, Laura Lindstedt, Maria Manner, Sofi Oksanen, Hannele Mikaela Taivassalo, Jani Toivola och Kjell Westö. Dessutom deltar den amerikanska kritikern och poeten John Freeman som en samtalsledare.

Som konferencier fungerar skådespelaren Pekka Strang. Yle sänder hela festivalen delvis via Yle Teema och via Arenan.

Helsinki Lit ordnas i år för fjärde gången, under veckoslutet 25–26.5 på Savoy-teatern.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning