"Använt idrottare som laboratoriedjur"

Stjärntränaren Alberto Salazar, som har stängts av i fyra år för dopning, ska ha använt sina idrottare som "laboratoriedjur".

Det säger Travis Tygart, chef för den amerikanska antidopningsorganisationen Usada.

– En idrottare fick till och med höra att hon behövde medicineras för myom, trots att hon inte hade det, säger han till tyska ZDF.

– De ljög för idrottarna och gjorde medicinska experiment på dem.

– Man måste förstå att idrottarna aldrig visste vad som pågick, vad de fick för något. Vilka doser eller om metoderna var förbjudna eller inte. De visste inte.

Efter många års utredning av Salazar beslutade Usada i går – mitt under pågående VM – att stänga av friidrottstränaren. Även Jeffrey Brown, som jobbade som endokrinolog (specialist på kroppens hormoner) och fysioterapeut vid Oregoncentret stängs av i fyra år.

Alberto Salazar förnekar att han använt dopning på sina idrottare och har sagt att han kommer att överklaga avstängningen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning