Marko Anttila årets idrottare i huvudstadsregionen

Marko Anttila blev en kultfigur under VM. Under torsdagen tog han emot priset av Matti Hannula, so är ordförande för Helsingfors sportjournalister. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Marko "Mörkö" Anttila var en starkt bidragande orsak till att ett på pappret tämligen anonymt Finland spelade hem VM-titeln på våren. Han valdes inte helt överraskande till årets idrottare i huvudstadsregionen i omröstningen Helsingfors sportjournalister förrättade.

Jokeritspelaren Anttila stod för kvitteringen till 4-4 i kvartsfinalen mot Sverige, i semifinalen mot Ryssland satte han matchens enda fullträff och i finalen mot Kanada kvitterade han till 1-1 innan han satte segerpucken till 2-1.

Den i Lempäälä 1985 födda Anttila blev något av hela republikens kelgris under VM. Den lika storvuxna som sympatiska anfallaren charmade alla.

Anttila är den femte ishockeyspelaren att få utmärkelsen. Markus Ketterer premierades 1992, Valtteri Filppula 2008, Mikael Granlund 2011 och Teuvo Teräväinen 2015. Dessutom premierades Jokerit 1996.

Fotbollslandslagets tränare Markku Kanerva fick utmärkelsen för årets idrottsbragd i huvudstadsregionen.

Den 55-årige "Rive" lotsade Finland till landets första slutspel på herrsidan.

Urhelsingforsaren Kanerva är blott den andra fotbollstränaren att få utmärkelsen som delats ut 31 gånger. Den första var en viss Antti Muurinen som fick priset den magiska fotbollshösten 1998.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning