Antti Rinnes sorti kom som en överraskning

Antti Rinnes sejour som statsminister blev kort. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

– Jag tycker inte det fanns något som gjorde att statsministern var tvungen att stiga ned, säger Finlands svenska socialdemokraters ordförande Viktor Kock.

Finlands svenska socialdemokrater (FSD) har följt med den dramatiska regeringskrisens upptrappning med förvåning. Avgående ordförande Viktor Kock säger sig vara mycket överraskad över att skådespelet utmynnade i statsminister Antti Rinnes avgång.

– Att oppositionspartierna vill skapa instabilitet är ingen överraskning, men att också Centern vill göra det i det här läget är förvånande. Centerns agerande får inte många stilpoäng, anser Kock.

Enligt honom fick turerna kring posthärvan för stora politiska proportioner.

– En liten sak blåstes upp på ett väldigt konstigt sätt. Det var ansvarsfullt av Rinne att avgå, men jag tycker inte själva saken borde ha lett till det. Vi hade en statsminister som försökte stabilisera situationen efter turbulenta år, säger Kock.

– Nu måste vi ändå gå vidare, den nya statsministern har mycket att göra för att återskapa förtroendet inom regeringen.

Vem skulle du helst se som ny statsminister, Sanna Marin eller Antti Lindtman?

– Jag tar inte vidare ställning till det. Vi har två bra alternativ.

Antti Rinne aviserade under tisdagen att han trots allt kan tänka sig en fortsättning som partiordförande.

– Han har FSD:s fulla förtroende, säger Kock.

FSD:s nyvalda ordförande Anette Karlsson, som efterträder Viktor Kock vid årsskiftet, blickar framåt och betonar regeringsprogrammets betydelse.

– Det viktigaste är nu att vi hittar en lösning som tryggar att vi kan fortsätta jobba med det regeringsprogram vi har. I synnerhet ur svenskans synvinkel är programmet ett av de mest positiva. Det här arbetet måste fortsätta oberoende av den situation som uppstått, säger Karlsson.

Enligt Karlsson visar Rinnes avgång att själva programmet vägde tyngst.

– I den meningen var det rätt beslut. I politiken är saker inte alltid som de på riktigt är, utan såsom de ser ut. Det är bra att minnas, säger Karlsson.

Viktor Kock Bild: Tor Wennström/HBL-arkiv

Anette Karlsson Bild: Kristoffer Åberg/Arkiv

Uutissuomalainen skrev på tisdagskvällen att SDP:s gruppordförande Antti Lindtman är partiets kretsordförandes favorit till att efterträda Antti Rinne som statsminister. Uutissuomalainen nådde 12 av 13 kretsordförande, av vilka sex angav Lindtman som första alternativ. En stödde Sanna Marin, två betraktade Marin och Lindtman som jämbördiga, och tre tog ingen ställning alls.

Rättelse 3.12 20.50: Viktor Kock är FSD:s ordförande fram till årsskiftet, då Anette Karlsson tar över ordförandeklubban.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning