Antti Rinne förlorade rörelseförmågan – tillbaka på jobb nästa vecka

SDP-ordföranden Antti Rinne är tillbaka på jobbet i riksdagen den första mars, skriver Iltasanomat. – Nu är situationen den att jag enkelt kan gå 150 meter, säger Rinne i en intervju för tidningen.

SDP-ordföranden Antti Rinne insjuknade under en semesterresa i Spanien och har varit sjukledig i närmare två månader sedan dess. Han insjuknade först i en allvarlig lunginflammation, och berättar i Iltasanomats intervju att han måste stanna och vila sju gånger på vägen från parkeringsplatsen in till sjukhuset i Spanien där han först fick vård. Avståndet var ungefär 150 meter.

Som följd på lunginflammationen fick Rinne också en infektion, och väl hemma i Finland upptäcktes dessutom en blockering i ett kranskärl som åtgärdades med en ballongutvidgning.

Nu mår Rinne bättre och sjukledigheten tar slut nästa vecka. Fredagen den första mars planerar han vara på jobb i riksdagen, och efter valet i april är han redo för statsministerposten, försäkrar han.

Då Rinne mådde som värst kunde han bara röra på handlederna.

– En lång period i intensivvård och sängläge gjorde att muskler och nervsystem miste funktionsförmågan. Då rehabiliteringen inleddes på intensivvårdsavdelningen var det bara handlederna som rörde sig.

Sedan dess har Rinne hunnit rehabiliteras och mår nu betydligt bättre.

– Nu är läget det att jag enkelt kan gå 150 meter. Jag stiger upp ur sängen, händerna fungerar, jag kan äta, gå på toaletten och i duschen själv, vilket var helt omöjligt på intensiven då bara handlederna fungerade, säger Rinne till Iltasanomat.

Enligt läkarintyget är han arbetsför från den första mars.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03