Antti Rinne: Vi har gjort framsteg kring ekonomin

SDP-basen Antti Rinne säger att regeringsförhandlarna gjort betydande framsteg. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

SDP-ordföranden Antti Rinne säger att regeringsförhandlarna gjort framsteg i ekonomiska frågor, men avslöjar inga detaljer. Enligt Rinne ligger man bra till i tidtabellen, men veckans EU-valdebatter ökar tidspressen.

Efter en paus under lördagen möttes ledarna för de fem partier som försöker bilda regering åter på söndagen. Efter två och en halv timmes samtal meddelade Antti Rinne, som leder förhandlingarna, att man gjort "betydande framsteg" i ekonomiska frågor. Några detaljer avslöjade han inte.

– Det är svåra frågor och några saker måste vi ännu gå igenom.

Att ekonomin nu står på agendan anses betyda att förhandlingarna gått in i en svårare fas. Men Rinne vill inte överdriva eventuella svårigheter.

– Jag är van att förhandla och van med att saker går att lösa, säger han.

Rinne försäkrar att andan fortfarande är god bland förhandlarna, trots att Centerns ordförande Juha Sipilä i fredags ondgjorde sig över att processen framskrider för långsamt.

– Jag har kollat hur tidigare regeringsförhandlingar framskridit och kan konstatera att vi inte alls ligger efter i tidtabellen när vi nu är inne på den nionde dagen. Jämför vi med tidigare regeringsbildningar så har vi flera veckor på oss ännu, säger Rinne.

Han upprepar att det är "mycket möjligt" att regeringsprogrammet blir klart på fredag. Det betyder inte att regeringen utnämns redan då. Först hålls ett två dagars seminarium med riksdagsgrupperna inom de blivande regeringspartierna. Syftet med seminariet är att alla riksdagsledamöter från regeringspartierna ska vara på det klara med vad man kommit överens om i förhandlingarna.

EU-valet ökar stressen

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson kom raka vägen från hemstaden Jakobstad till regeringsförhandlingarna på Ständerhuset. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Att EU-valet hålls om en vecka ökar partiledarnas tidspress, eftersom de parallellt med regeringsförhandlingarna förväntas delta i flera EU-valdebatter nu i veckan. Enligt SFP-ordföranden Anna-Maja Henriksson avspeglas EU-valet i regeringsförhandlingarna, framför allt ökar det arbetsbördan.

– Partiordförandena är ganska pressade när de samtidigt borde göra EU-valkampanjer. Det handlar om ett viktigt val för finländarna.

De grönas Pekka Haavisto. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

När EU-valet är avklarat följer förberedelserna för Finlands EU-ordförandeskap, som inleds den 1 juli. Enligt De grönas ordförande Pekka Haavisto väntar bråda tider för nästa regering, när den väl är utnämnd.

– Vi måste acceptera att den kommande regeringens första halvår går åt till EU-ordförandeskapet. Enbart att sätta sig in i alla saker kräver mycket tid. Veckorna i juni är mycket viktiga.

Enligt Haavisto förutsätter ett bra EU-ordförandeskap att Finland har en funktionsduglig regering. Han säger att partiledarna den kommande veckan har beredskap att förhandla alla tider på dygnet.

Ingen av partiledarna ville på söndagen spekulera om ministerposterna i den kommande regeringen.

– Tills vidare torde statsministerposten vara den enda som är klar, säger Haavisto.

I regeringsförhandlingarna deltar SDP, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning