Antti Rinne höll sitt sista tal som partiordförande: "Jag ville erbjuda ett alternativ"

Antti Rinne höll sistt sista tal som ordförande för Socialdemokraterna under partiets kongress i Tammerfors. Bild: Jukka-Pekka Flander/SDP

I sitt sista tal som partiordförande lyfte Antti Rinne (SDP) upp jämlikhet inom utbildningen och falska profeter som vill underminera tilliten till demokratin.

För sex år sedan valdes Antti Rinne till ordförande för Socialdemokraterna. Nu, under partiets 46:e kongress som hålls i Tammerfors, håller han sitt sista tal som ordförande.

– När jag valdes till ordförande för sex år sedan ville jag erbjuda ett alternativ för att återställa tron och tilliten till vårt parti.

Och visst, under Rinnes ledning steg partiet till regerings- och statsministerparti. Nu när han stiger undan för att ge plats åt Sanna Marin som väljs till ordförande på söndagen, delar han ut fingervisningar åt flera håll.

Falska profeter

Rinne säger att Socialdemokraterna måste vara alternativet för den vanliga människan och att man måste fortsätta jobba för välfärdssamhället. Det betyder enligt Rinne också att man måste jobba emot de krafter som vill underminera tilliten till demokratiska institutioner och politiskt beslutsfattande.

– Det är bara falska profeter som vinner på ett sönderfall av demokratin och rättsstaten.

Han efterlyser en saklig och respektfull diskussion där man rättar till fel och missförstånd.

Kritik mot kritiker av längre läroplikt

En av regeringens viktigaste utmaningar de kommande åren är att höja sysselsättningsgraden. Rinne lyfter fram behovet av kunskap och den förlängda läroplikten för att uppnå kravet. Han säger att han inte kan förstå kritiken av ett obligatoriskt andra stadium.

– Är det fråga om någon snedvriden elitism där man vill begränsa den högre utbildningen till några få utvalda och privilegierade individer?

Coronakrisens förändringar i arbetssätt ser Rinne lite som en personlig vinst, då han redan 2016 pratade för en subjektiv rätt till distansjobb, när ett sådant arbetssätt är möjligt.

– Jag blev glad när saken kom upp till diskussion igen i augusti.

Att lägga krokben för personer som sitter på ansvarsfulla poster är inte bra för någon politisk rörelse.

Coronavåren kom upp vid flera tillfällen under Rinnes sista tal som partiordförande men den skarpaste stillsamma kängan gick mot jargongen där sjukskötare och annan vårdpersonal blivit refererade till som "handpar" av både expertis och journalister de senaste veckorna.

Bland annat i Yles aktualitetsprogram A-Talk har man diskuterat hur man ska hitta fler människor för att hjälpa till i coronakrisen. Vårdfacket Tehys ordförande Millariikka Rytkönen är en av dem som hårt kritiserat jargongen.

– De extremt professionella personerna inom hälso- och socialvårdens olika områden, men också personer som jobbar i kassor, på skolor och inom dagvården och trafiken, förtjänar all vår uppskattning för sitt otröttliga arbete, säger Rinne.

Maktspel är ute

I slutet av sitt tal lyfter Rinne fram att det finns många aktiva inom partiet som nu för första gången fått vara med om en vinst i riksdagsvalet. Han säger att vinsten kom för att man inom partiet satte sina personkonflikter och maktspel åt sidan.

– Av en ledare ska och får man kräva saker. Men att lägga krokben för personer som sitter på ansvarsfulla poster, även om det kunde anses vara en fördel för partiet, är inte bra för någon politisk rörelse. Det leder inte till framgång eller heder.

Antti Rinne höll sistt sista tal som ordförande för Socialdemokraterna under partiets kongress i Tammerfors. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning