HBL i riksdagen: Antti Rinne möttes av kramar och kaffe

Välkommen tillbaka! Antti Rinne möttes av kramar i grupprummet. Bild: Niklas Tallqvist

SDP:s partiledare Antti Rinne är tillbaka på jobb från och med den första mars.

- Det känns jättebra. Solen skiner i dag, vi är glada att han är tillbaka, vi har saknat honom. Och vi kan samarbeta och vi ska vinna valet, säger riksdagsledamot Tytti Tuppurainen.

Trots Rinnes frånvaro har SDP hållit sig i täten i opinionsmätningarna, även om ledningen är knapp. Ledamöterna berömde dem som axlat vikariat medan Rinne varit borta.

Vice ordförande Sanna Marin har vikarierat mest som ansiktet utåt, men också Antti Lindtman och Ville Skinnari har dragit en del av lasset.

Antti Lindtman säger att de senaste månaderna visat att "breda axlar i partiledningen" är SDP:s styrka, det vill säga fler som kan träda in.

- Det viktigaste är att vi alla haft samma målsättningar. Det att vi haft en klar vision av vad vi vill har gjort det lätt att gå vidare i den här situationen. Men det är viktigt att Rinne är tillbaka, säger Lindtman.

Tuppurainen säger att det varit en tung period, inte minst för att också riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta är sjukskriven med återfall av cancer. Hon berömmer de som skött butiken under början av året.

- Marin som första vice gjort ett jättebra jobb, jag är stolt över henne.

Blev sängliggande i Spanien

Antti Rinne insjuknade under en semesterresa i Spanien i mellandagarna. Först togs han och hustrun in för lunginflammation. Senare ska en spansk läkare ha misstänkt inflammation kring hjärtsäcken, och Rinne har berättat att han blev nedsövd.

Tiden som sängliggande gjorde honom svagare. I Finland konstaterades dessutom en fördämning i ett kranskärl, något som läkarna i Spanien missat. Det åtgärdades med en ballongutvidgning och han har sedan dess varit sjukskriven. De senaste veckorna har Rinne tränat för att få muskelmassan tillbaka efter att han var sängliggande i Spanien.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03