Antoniapriset till Ramy

Antoniapriset går till Viirus föreställning Ramy in the Frontline där sångaren och aktivisten Ramy Essam gestaltar sina uppelvelser från den arabiska våren. Bild: Astrid Lindroos

Sångaren Ramy Essams självbiografiska monologföreställning får Antoniapriset.

Syftet med Antoniapriset är att premiera konstnärligt mod och mångfald inom finlandssvensk teater. I ett pressmeddelande skriver juryn att de under spelåret sett nästan fyrtio föreställningar som på ett eller annat sätt kan betecknas som finlandssvenska.

Årets pris går till Viirus föreställning Ramy in the Frontline. I monologföreställningen berättar sångaren och aktivisten Ramy Essam om sina upplevelser från den arabiska våren och protesterna på Tahrirtorget.

"Ramy – In the Frontline erbjuder ett nytt perspektiv i flyktingkrisen genom att ge röst åt Ramy Essam, en världskänd artist, aktivist och fristadskonstnär i Helsingfors. Ramy – In the Frontline visar att teatern kan omförhandla fördomar, spegla världen i stort och möjliggöra möten som påminner oss om att vi alla är världsmedborgare", skriver juryn i sitt pressmeddelande.

Juryn består i år av fyra teatervetare: Anders Carlsson, Pirkko Koski, Linnea Stara (ordförande) och Brigantia Törnqvist.

De övriga nominerade var Viirus Allt som sägs, Siskos Festen och Svenska Teaterns Peggy Pickit ser Guds ansikte.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning