Antoniapriset till Ramy

Antoniapriset går till Viirus föreställning Ramy in the Frontline där sångaren och aktivisten Ramy Essam gestaltar sina uppelvelser från den arabiska våren. Bild: Astrid Lindroos

Sångaren Ramy Essams självbiografiska monologföreställning får Antoniapriset.

Syftet med Antoniapriset är att premiera konstnärligt mod och mångfald inom finlandssvensk teater. I ett pressmeddelande skriver juryn att de under spelåret sett nästan fyrtio föreställningar som på ett eller annat sätt kan betecknas som finlandssvenska.

Årets pris går till Viirus föreställning Ramy in the Frontline. I monologföreställningen berättar sångaren och aktivisten Ramy Essam om sina upplevelser från den arabiska våren och protesterna på Tahrirtorget.

"Ramy – In the Frontline erbjuder ett nytt perspektiv i flyktingkrisen genom att ge röst åt Ramy Essam, en världskänd artist, aktivist och fristadskonstnär i Helsingfors. Ramy – In the Frontline visar att teatern kan omförhandla fördomar, spegla världen i stort och möjliggöra möten som påminner oss om att vi alla är världsmedborgare", skriver juryn i sitt pressmeddelande.

Juryn består i år av fyra teatervetare: Anders Carlsson, Pirkko Koski, Linnea Stara (ordförande) och Brigantia Törnqvist.

De övriga nominerade var Viirus Allt som sägs, Siskos Festen och Svenska Teaterns Peggy Pickit ser Guds ansikte.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning