Antoniapriset till Ramy

Antoniapriset går till Viirus föreställning Ramy in the Frontline där sångaren och aktivisten Ramy Essam gestaltar sina uppelvelser från den arabiska våren. Bild: Astrid Lindroos

Sångaren Ramy Essams självbiografiska monologföreställning får Antoniapriset.

Syftet med Antoniapriset är att premiera konstnärligt mod och mångfald inom finlandssvensk teater. I ett pressmeddelande skriver juryn att de under spelåret sett nästan fyrtio föreställningar som på ett eller annat sätt kan betecknas som finlandssvenska.

Årets pris går till Viirus föreställning Ramy in the Frontline. I monologföreställningen berättar sångaren och aktivisten Ramy Essam om sina upplevelser från den arabiska våren och protesterna på Tahrirtorget.

"Ramy – In the Frontline erbjuder ett nytt perspektiv i flyktingkrisen genom att ge röst åt Ramy Essam, en världskänd artist, aktivist och fristadskonstnär i Helsingfors. Ramy – In the Frontline visar att teatern kan omförhandla fördomar, spegla världen i stort och möjliggöra möten som påminner oss om att vi alla är världsmedborgare", skriver juryn i sitt pressmeddelande.

Juryn består i år av fyra teatervetare: Anders Carlsson, Pirkko Koski, Linnea Stara (ordförande) och Brigantia Törnqvist.

De övriga nominerade var Viirus Allt som sägs, Siskos Festen och Svenska Teaterns Peggy Pickit ser Guds ansikte.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54