Antoniapriset till Ramy

Antoniapriset går till Viirus föreställning Ramy in the Frontline där sångaren och aktivisten Ramy Essam gestaltar sina uppelvelser från den arabiska våren.Bild: Astrid Lindroos

Sångaren Ramy Essams självbiografiska monologföreställning får Antoniapriset.

Syftet med Antoniapriset är att premiera konstnärligt mod och mångfald inom finlandssvensk teater. I ett pressmeddelande skriver juryn att de under spelåret sett nästan fyrtio föreställningar som på ett eller annat sätt kan betecknas som finlandssvenska.

Årets pris går till Viirus föreställning Ramy in the Frontline. I monologföreställningen berättar sångaren och aktivisten Ramy Essam om sina upplevelser från den arabiska våren och protesterna på Tahrirtorget.

"Ramy – In the Frontline erbjuder ett nytt perspektiv i flyktingkrisen genom att ge röst åt Ramy Essam, en världskänd artist, aktivist och fristadskonstnär i Helsingfors. Ramy – In the Frontline visar att teatern kan omförhandla fördomar, spegla världen i stort och möjliggöra möten som påminner oss om att vi alla är världsmedborgare", skriver juryn i sitt pressmeddelande.

Juryn består i år av fyra teatervetare: Anders Carlsson, Pirkko Koski, Linnea Stara (ordförande) och Brigantia Törnqvist.

De övriga nominerade var Viirus Allt som sägs, Siskos Festen och Svenska Teaterns Peggy Pickit ser Guds ansikte.

Hur du kan få en låg låneränta

När man tecknar ett lån finns det många lånegivare som tycks ge bra villkor, men som sedan tar ut både dolda räntor och oförutsedda avgifter. Trots att det idag är riktigt vanligt att ta lån så kan det vara svårt att veta vad man ska leta efter och tänka på när man lånar pengar. Därför sammanfattar vi här några av våra bästa tips för att hjälpa dig att hitta rätt i lånedjungeln. 14.6.2018 - 14.03