Antoniapriset till Harlequin

Föreställningen Harlequin hade premiär i fredags under Hangö Teaterträff. Bild: Liina Aalto-Setälä/Press

Blaue Fraus och Öfa-kollektivets Harlequin får årets Antoniapris.

"Föreställningen lyckas med att utgå från det konkreta, harlequinromanerna, för att sedan växa fram till en kritisk blick på monogama parförhållanden och den hypersexualiserade kvinnokroppen", skriver juryns ordförande David Sandqvist i ett pressmeddelande.

Föreställningen Harlequin hade premiär i fredags under Hangö Teaterträff. Juryn lyfter fram det icke-hierarkiska samarbetet mellan fria grupper i sin prismotivering.

Föreställningen är ett samarbete mellan Blaue Fraus Sonja Ahlfors och Joanna Wingren, den svenska performern Nina Matthis och svenska Öfa-kollektivets Nadja Hjorton, Lisen Rosell och Amanda Apetrea. De isländska konstnärerna Hallveig Eiríksdóttir, Selma Reynisdóttir och Gígja Sara Björnsson ansvarar för det visuella uttrycket tillsammans med den svenska ljusdesignern Mira Svanberg.

De övriga nominerade var Svenska Teaterns Att dela en kaka och Viirus Den stora elden.

Årets jury bestod av David Sandqvist, Kaisa Lundán, Tony Sikström, Emilia Jansson och Folke Narin.

Antoniapriset delas ut för konstnärligt mod och mångfald inom finlandssvensk teater under Hangö Teaterträff.

Läs också intervjun med Blaue Frau om föreställningen Harlequin.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning