Anton Nilsson och Camilla Gunell är Ålands kandidater i EU-valet

De åländska partierna Liberalerna, Centern, Moderat samling för Åland och Ålands framtid ställer sig bakom den åländska kandidaten Anton Nilsson i Europaparlamentsvalet i ett valsamarbete med SFP.

Den andra kandidaten på Åland heter Camilla Gunell, och hon ställer upp för socialdemokraterna. Gunell är ordförande för Ålands socialdemokrater.

– I senaste val samlade Britt Lundberg över 11 000 röster och kom trea på listan. Med en liknande mobilisering på Åland finns alla förutsättningar att tävla i toppen av listan, säger SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff i ett pressmeddelande.

I och med valsamarbetet har partierna slutit en överenskommelse som garanterar Åland inflytande i parlamentet, det vill säga rätten att utse en medarbetare. Ifall det är en SFP:are som väljs ges Åland rätten att välja en medarbetare, liksom SFP får utse en medarbetare om Nilsson väljs.

– Målet är tydligt, jag vill nå platsen som första ersättare. Det blir tufft men det är realistiskt, säger Anton Nilsson i pressmeddelandet.

De åländska partierna och SFP har länge arbetat för att Åland borde ha en egen plats i parlamentet, men har hittills inte lyckats.

– EU påverkar oss, så vi måste vara med och påverka EU. Det är viktigt att Åland och SFP samarbetar för att säkra ett svenskspråkigt mandat. För mig som ålänning är det självklart att aldrig kompromissa bort det svenska språket, säger Nilsson.

Camilla Gunell på SDP:s valvaka i april. Bild: Cata Portin