Äntligen tillbaka på Solnavägen!

Kira-Maria Opperman, Freja Grönqvist, Mette Härkönen och Jannie Grönmark går i klassen 6A. Rektor Mia Förars-Pöytäniemi är glad när eleverna är glada. Bild: Leif Weckström

Tisdagen var för många Helsingforsbarn en glad dag, men extra trevlig var skolstarten för eleverna i Hoplaxskolan.

Nya läsåret har börjat med mer eller mindre stora omställningar runtom i huvudstadsregionen. Exempelvis så har femmor och sexor från lågstadieskolorna Cygnaeus och Kronohagen nu sina klassrum på Unionsgatan 2 i Norsen tillsammans med äldre elever. Tisdagen var spännande även i Munksnäs där barnen och skolpersonalen fick återvända till skolhuset på Solnavägen.

Skolan har börjat! Uteskorna fungerar inte inomhus. Bild: Leif Weckström

– I ett och ett halvt års tid arbetade vi i baracker på adressen Bredviksvägen 22, säger rektor Mia Förars-Pöytäniemi.

Hoplaxskolans enhet för årskurserna 6–9 var i behov av en grundlig reparation, eller modernisering som rektorn säger. Ombyggnaden kostade cirka 13 miljoner euro. Arbetet hade sannolikt skjutits fram om det inte varit för problem med ventilationen.

– Vi hade inte stora problem med inomhusluften men sådana fanns också. Skolor med luftproblem åtgärdas först. Sådan är prioriteringen, säger Mia Förars-Pöytäniemi.

Riktigt alla möbler är inte på plats och nya allaktivitetsrummet, Munccateket som det döpts till, öppnar så fort all ny teknik har installerats. I matsalen och köket – kanske är de stiligast i staden? – ser husmor Johanna Vuorenrinne fram emot ett skojigt läsår. På tisdagen fick eleverna välja mellan kyckling och korma med ekologisk tofu. På onsdag är det pizza och vegetarisk makaronilåda på menyn.

Också skolgården är som ny. Planteringarna tar form och basketställningen blänker i solen.

Husmor Johanna Vuorenrinne är redo och också hon är säker på att det blir ett trevligt skolår i Hoplaxskolan. Bild: Leif Weckström

Enligt den nya läroplanen är framtidens skola "en skola där inlärningen ses som en öppen och flexibel process som sker i samverkan med andra. Vilket rum som helst kan användas för undervisning och tekniken smälter in som en naturlig del av lärmiljön." Vid Solnavägen märker man av det nya tänket genast i korridorerna. Eleverna har egna skåp med lås, något som Kira-Maria Opperman tycker har sina sidor.

– Det gäller att hålla reda på grejerna och plocka med sig rätt saker. Men det går nog bra!

I klassrummen är det inte längre klassiska pulpeter som gäller, i alla fall inte på samma sätt som föräldrarna minns dem. Långbord, stolar med hjul, soffor och stora sittkuddar bidrar till trivsel och bättre undervisning och inlärning.

I Helsingfors svenskspråkiga skolor inledde 460 förstaklassare sin skolgång på tisdagen.

Elevantalet växer överlag i den grundläggande utbildningen när förstaklassarna är fler än niondeklassarna som utexamineras.

Antalet elever som gick ut nionde klassen i våras var 354 och elevantalet stiger sakta men säkert år för år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning