Äntligen! Mäkelä till final i VM

Kristiina Mäkelä tog sig till lördagens final i tresteg. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Kristiina Mäkelä levererade i trestegskvalet.

Säsongens bästa resultat – precis då det behövdes. Mäkelä klarade 14.26 i sitt första försök i trestegskvalet i VM i Doha.

Det räckte till final.

Finlands första i VM i Doha.

Kvalgränsen var 14.30, men bara fem idrottare klarade den. Det bästa resultatet stod Jamaicas Shanieka Ricketts för: 14.42. Mäkelä var sexa i kvalet.

– Det var tillräckligt bra, inte perfekt, om det nu någonsin går att få till en perfekt prestation, säger Mäkelä i Yles tv-sändning.

– Jag förbättrade hela tiden, åtminstone när det gäller de saker som vi ville förbättra.

I det första försöket som till slut gav Mäkelä en biljett till finalpasset fungerade inte löpningen helt till slut. I det andra försöket gick löpningen bättre, men avstampet blev långt ifrån plankan.

– Löpbanan är snabb, så jag visste att jag inte behöver pusha med löpningen, Det var bara att låta det rulla, säger hon.

Mäkeläs följande hopp mätte 14.10 och 14.06. Hennes årsbästa före VM var 14.15. Inomhus klarade hon 14.38 i vintras.

Finalen avgörs på lördag. På förhand sade Mäkelä att hon är ute efter Heli Koivula-Krügers finska rekord 14.39.

– Det är helt möjligt att klara 14.50, säger hon.

Mäkelä är den första finländaren som tar sig vidare från försöken i VM i Doha. Tidigare har Sara Kuivisto, Simo Lipsanen, Camilla Richardsson, Topi Raitanen, Wilma Murto, Elmo Lakka, Ella Junnila och Krista Tervo blivit utslagna i försöken.

Om Mäkelä slår sig in bland de åtta bästa blir hon nästan historisk. Den senaste finländska kvinnan som tog en poängplacering i ett friidrotts-VM är Paula Tarvainen, som var sexa i spjut i Helsingfors 2005.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning