Äntligen lyckad flygning för Space X-raket

På femte försöket har Space X lyckats flyga och landa en prototyp för sin Starship-raket. Den lyckade manövern skedde natten mot torsdag finsk tid. Bild: AFP/Lehtikuva

Det blev femte gången gillt. Efter fyra misslyckade försök att flyga och sedan landa prototyper för Space X raket Starship, har till slut den femte prototypraketen landat säkert på basen i Boca Chica i södra Texas.

Starship är tänkt att användas för att flyga till Mars och de fyra tidigare försöken slutade alla i explosioner vid landningen.

När Nasa i mitten på april dessutom meddelade att man vill använda raketen för kommande bemannade resor till månen ökade pressen på Elon Musks rymdprojekt ytterligare.

Under flygningen nådde prototypraketen, som har fått namnet SN15, en höjd på 10 kilometer och den utförde flera flygmanövrar innan den landade säkert. Space X vd Elon Musk twittrade om den lyckade flygningen strax före klockan 02, finsk tid.

Utförandet var ändå inte helt perfekt. Några lågor slog upp från den 50 meter höga rymdfarkosten strax efter landning, men dessa kunde snabbt släckas med hjälp av vattenkanoner.

I Space X webbsändning tonades lågorna ner med orden "det är inte ovanligt för den typen av metanbränsle som vi använder," och man lade till att raketen fortfarande är under utveckling.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning