HRT: Antalet passagerare obegränsat från söndag

Begränsningarna i kollektivtrafiken upphör på söndag, men munskyddstvånget kvarstår. Bild: Cata Portin

På söndag upphör passagerarbegränsningarna i kollektivtrafiken i huvudstadsregionen. Det betyder att antalet passagerare i fordon inte längre är begränsat.

Begränsningarna, som trädde i kraft i slutet av mars, har satts upp av Transport- och kommunikationsverket Traficom.

– Jag tror att upphävandet av begränsningarna är en positiv signal och man kan åka kollektivt som tidigare. Men fortfarande råder munskyddstvång i kollektivtrafiken och det tvånget gäller tills vidare. När det gäller munskyddstvånget så följer vi med hur pandemin utvecklas och hur vaccineringarna framskrider, säger förvaltningschef Antti-Pekka Röntynen på Helsingforsregionens trafik HRT.

Röntynen påpekar att begränsningar av antalet passagerare på HRT:s område inte haft en större betydelse i en månad. HRT har kontinuerligt rapporterat till Traficom om passagerarmängderna.

– Till exempel har antalet passagerare i metron den senaste månaden varit drygt 11 procent av den maximala mängden som tillåtits, säger Röntynen.

Han påpekar att risken för att smittas av covid-19 i kollektivtrafiken är liten.

– Användning av munskydd, iakttagande av avstånd och en effektiv luftkonditionering i fordon. Resorna är också ganska korta, säger Röntynen som de största orsakerna till att det är tryggt att åka kollektivt.

Begränsningarna i kollektivtrafiken upphör på söndag, men munskyddstvånget kvarstår. Bild: HRT/Lauri Eriksson

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning