Antalet nya vindkraftsprojekt är rekordstort – sju procent är i byggskedet, fler har bygglov

Vindkraftverk i Kristinestad. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Enligt vindkraftsförbundet (STY) är listan över planerade vindkraftsprojekt längre än förr, även om de kommande vindparkerna byggs utan statsstöd.

Listan över planerade vindkraftverk i januari tyder på att det finns 212 projektplaner motsvarande 18 000 megawatt. Av dem är största delen, 205 projekt, planerade på land. Listan över planerade vindparker upprätthålls av Etha Wind Ab.

Sju procent av de listade projekten, omkring 1300 megawatt, är i byggskedet. Ytterligare 40 procent har fått antingen bygglov eller plan hos kommunen. Om alla planerade projekt förverkligades, skulle vindkraftskapaciteten åttafaldigas.

Anni Mikkonen, vd för intresseföreningen Finlands vindkraftsförening, säger i ett pressmeddelande att planerna dock föregås av många utredningar som kan hindra projekten. Bostadsbebyggelse, kommunens beslut, miljöaspekter och vindstyrkan kan påverka om projekten blir av eller inte. Om de projekt som hittills fått planritning eller bygglov förverkligas skulle vindkraftens andel av elförbrukningen i Finland kunna stiga till omkring 27 procent, enligt Mikkonen.

Största delen av projekten på listan är på västkusten: i Norra Österbotten (67 stycken), Österbotten (34 stycken) och Södra Österbotten (25 projekt).

Rättelse 22.52: Sydösterbotten ändrat till Södra Österbotten.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning