Antalet döda i USA ökar snabbt – över 4 000 döda

Vita husets coronakoordinator, doktor Deborah Birx, vid en presskonferens tillsammans med president Donald Trump i Vita huset. Bild: Alex Brandon/TT-AP

USA är nu uppe i över 4 000 covid-19-relaterade dödsfall, en totalsiffra som är mer än dubbelt så hög som för tre dagar sedan. – Det är helt avgörande att det amerikanska folket följer riktlinjerna de närmaste 30 dagarna. Det handlar om liv och död, säger president Donald Trump.

Sammanlagt har 4 361 människor avlidit i sviterna av coronaviruset i USA, enligt en uppdatering från Johns Hopkins-universitetet som kom på onsdagskvällen finsk tid. Över 200 000 personer i landet har bekräftats smittade.

Mer än 40 procent av de rapporterade dödsfallen har inträffat i delstaten New York.

Vita husets coronakoordinator Deborah Birx uppskattar att mellan 100 000 och 240 000 människor kan avlida i sviterna av viruset de närmaste månaderna om USA:s befolkning följer rekommendationerna. Utan sådana åtgärder kan upp till 2,2 miljoner människor dö, enligt uträkningarna.

Tidigare har hon angett spannet 100 000–200 000 dödsfall, "om vi gör detta bra, nästan perfekt, tillsammans".

USA:s president Donald Trump vid sin presskonferens i Vita husets pressrum på tisdagen. Bild: Alex Brandon/TT-AP

"Tuffa dagar"

Trump säger det kan vara två smärtsamma veckor som väntar. Han uppmanar befolkningen att följa uppmaningarna om att arbeta hemifrån, inte äta på restauranger eller barer och inte träffas fler än tio personer.

– Vi vill att amerikanerna ska vara förberedda på de tuffa dagar som ligger framför oss, säger presidenten.

Virusets spridning i USA väntas nå sin kulmen i mitten av april.

Enligt riktlinjerna som gäller fram till slutet av månaden ska invånarna hålla "god hygien" och undvika icke nödvändigt resande och besök på vårdhem.

– Det finns ingen universallösning. Det finns inget magiskt vaccin eller behandling. Det är bara beteenden. Alla våra beteenden blir något som ändrar den här virala pandemins kurs de närmaste 30 dagarna, säger Birx.

Trump meddelar att han i huvudsak kommer att hålla sig i Vita huset den närmaste månaden.

Saknar sjukförsäkring

Vad gäller folkhälsa har USA en internationellt sett förhållandevis hög andel överviktiga.

– Det bidrar också till att USA:s prognoser ligger lite sämre till, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

En annan aspekt är att omkring 27–28 miljoner amerikaner bedöms sakna sjukförsäkring helt. Just att det inte finns någon allmän sjukförsäkring i USA väcker frågor, påpekar Arnberg.

– Betyder det att de (oförsäkrade) inte kommer att få någon vård, eller får de sämre vård? Det kan ju göra att dödligheten ökar på grund av det.

Runt 190 000 fall av coronavirus har hittills konstaterats i USA. Smittan finns i alla 50 delstater och i huvudstadsområdet District of Columbia, Puerto Rico, Guam, Nordmarianerna och Amerikanska Jungfruöarna.

Över 4 000 människor har avlidit i covid-19 i landet, de flesta i New York följt av delstaterna Washington, Michigan, Louisiana och New Jersey.

Källa: Johns Hopkins University, smittskyddsmyndigheten CDC.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning