Antalet coviddöda skenar i Europa – WHO varnar för svår vinter

En intensivvårdssköterska i Dresden. Arkivbild. Bild: Robert Michael/AP-TT

Antalet personer som har rapporterats avlidna med corona har fördubblats de senaste månaderna i Europa, där den mycket smittsamma deltavarianten dominerar.Världshälsoorganisationen WHO:s Europachef varnar för en utmanande vinter.

Förra veckan var antalet coronarelaterade dödsfall i de 53 länder som WHO räknar till Europaregionen – där vissa länder i Centralasien räknas med – närmare 4 200 varje dag. Motsvarande siffra i slutet av september var 2 100.

Runt 1,5 miljoner dödsfall har hittills rapporterats i området. Med tanke på hur utvecklingen ser ut kan det sammanlagda antalet dödsfall enligt WHO vara över 2,2 miljoner framåt våren.

Organisationens Europachef Hans Kluge poängterar att det i takt med att det blir kallare och fler tillbringar mer tid inomhus är viktigt att vidta försiktighetsåtgärder.

"I dag är covid-19-situationen i Europa och Centralasien väldigt allvarlig. Vi står inför en utmanande vinter, men vi står inte utan hopp, för alla vi – regeringar, hälsomyndigheter, individer – kan vidta avgörande åtgärder för att stabilisera pandemin", säger Hans Kluge.

WHO varnar för att det finns risk för högt tryck på sjukvårdsplatser och på intensivvårdsavdelningar i 49 av de 53 länderna från och med nu och till den första mars nästa år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning