Ansvarslös räntepolitik har fört ECB in i ett hörn

Finanskaoset kommer att uppstå på grund av att centralbankerna allt mera styr marknaden i stället för att marknaden styr centralbankerna.

Europeiska centralbanken ECB införde avsiktligt en räntepolitik som går ut på att inflatera bort skulderna på bekostnad av spararnas spar- och pensionspengar. Det gör man genom att se till att inflationen är väsentligt högre än realräntorna. På detta sätt konfiskerar man en stor del av spararnas pengar och pensionärernas pensioner. Man kan också säga att det är en orättvis dold EU-skatt som används till att sanera EU;s skuldstater som Frankrike, Italien och så vidare.

EU har redan en inflation på cirka 5 procent som man, för att lugna folket, påstår att är övergående. Jag vågar påstå att med alla miljöåtgärder som kommer till i framtiden kommer den att öka kraftigare, med följden att folkets köpkraft minskar radikalt om inte lönerna och pensionerna höjs i motsvarande grad. Då åter blir det en löne- eller inflationsspiral. Boven i inflationsdramat lär vara de höga energipriserna som, märk väl, huvudsakligen består av olika skatter som hela tiden ökar!

För att lugna samvetet för att gasen är knapp och elen därför blir svindyr skyller hela EU i kör på Vladimir Putin. Det är inte korrekt! Genom Nord Stream 2 kunde man importera så mycket gas man vill ha. Ledningen är färdig fylld med gas, men Tyskland blockerar den för att tvinga Putin att bli demokratisk, vilket han med säkerhet inte kommer att bli.

EU:s inställning är att gasen inte är så viktig, viktigare är att gasledningen blir bojkottad tills Putin ger sig. Drömma får man! Vi får egentligen vara glada att han inte stänger av gasen helt så att vi får kalla fötter! Det är också värt att komma ihåg att elen redan skulle ha tagit slut om vi skulle ha lika kalla vintrar som förr, var tacksamma för att klimatet blivit varmare och att inte fler kör elbil!

De stora förlorarna, är som alltid, småspararna och vinnarna de som skuldsatte sig. Om spararna efter cirka tio år vill ha någonting kvar av sina sparpengar kan de i första hand antingen ta risken och småningom byta sina sparade pengar mot aktier eller att låta sina "riskfria" resurser förintas av ECB:s räntepolitik. Kort sagt kan man antingen ta risken och handla som ovan nämnts eller förlora sina sparpengar! Det är inte längre som förr då sparkontosparandet var riskfritt, utan det är snarare så att den som har pengarna på ett sparkonto har en större risk att förlora en stor del av sina besparingar än de som sparar i värdeaktier eller fonder.

Den ansvarslösa räntepolitiken förde ECB in i ett hörn. Räntorna kan inte höjas för i så fall skulle halva EU och en hel del av EU:s zombieföretag gå omkull. Anpassar man inte räntorna kommer antagligen också en hel del att gå omkull, bara lite senare när skulderna skall återbetalas!

Ärligt sagt, om det skulle gå skulle jag omedelbart åtala dagens och den senaste ECB-chefen för grovt folkbedrägeri. Båda kom från överskuldsatta bananrepubliker. I mina personliga ögon är de, milt uttryckt, bedragare. Jag kan absolut inte förstå att EU inte väljer centralbankschefer från länder som sköter sin ekonomi väl och därför vet vad saken gäller.

Urs Hofer, Ekenäs

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning