Anrika Nationalteatern renoveras för 50 miljoner euro

Den äldsta delen av Nationalteatern är som ett jugendslott och har 118 år på nacken. Bild: Mostphotos

Den senaste veckan har Nationalteatern jobbat med att tömma lagren, omklädningsrummen och verkstäderna i sin nyaste del för att renoveringen ska kunna starta.

Den som passerar Kajsaniemiparken kommer inom kort att se hur Nationalteaterns tillbyggnad, där Lilla scenen och Willensauna huserar, förändras. Den efterlängtade renoveringen, värd 50 miljoner euro som Nationalteatern får av staten, väntas starta efter att byggnaden är tömd.

I onsdags gav också stadsmiljönämndens sektion för miljö och tillstånd grönt ljus för en utvidgning, renovering och delvis rivning av den nya delen av teatern, som har adressen Västra Teatergränden 1.

De två teaterscenerna flyttar till The Train Factory i maskinverkstadskvarteret i Vallgård och kommer att hålla till där till 2023, när renoveringen väntas vara klar. Just nu är dock hela teatern stängd på grund av coronarestriktionerna.

Tillbyggnaden, som också innehåller teaterns logistik- och tekniklokaler, är från 1954 och ritad av Kaija och Heikki Siren. Fasaden har mörkbruna keramiska plattor. En nyhet är att ett kafé med 168 kundplatser kommer att öppna i gatunivå.

"Jag tror att renoveringen kommer att gjuta nytt liv i Finlands första moderna teaterlokal. De förnyade lokalerna skapar bättre förutsättningar för ett mera mångsidigt program", säger Nationalteaterns chef Mika Myllyaho i ett pressmeddelande.

Enligt honom ska förnyelsen göra det möjligt att utöva nya teaterformer.

Det är byggbolaget SRV som har hand om renoveringen. SRV har tidigare jobbat med historiska byggnader som Helsingfors stadsteater och Kajsahuset.

Den del av Nationalteatern som är mest synlig är den äldsta delen, Stora scenen, som vetter mot Järnvägstorget. Den maffiga arkitekturen är i jugendstil och fasaden av grå granit har skulpterade ornament och motiv ur scenkonsten, folkdiktningen och den finska floran och faunan. Den är ritad av Onni Tarjanne och stod klar 1902. Tarjanne, som var fennoman, hette ursprungligen Törnqvist i efternamn. Han förfinskade sitt namn 1906.

Senast en renovering gjorts i teaterhuset var i början av 2000-talet. Då var det Stora scenen som renoverades.

Den del som renoveras vetter mot Kajsaniemiparken. Bild: Pressbild/Nationalteatern

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning