Anrik krog tappar Michelinstjärna efter 55 år

Den hyllade kocken Paul Bocuse utanför sin trestjärniga restaurang i närheten av Lyon, Frankrike. Arkivbild. Bild: AP/Laurent Cipriani

Den franske stjärnkocken Paul Bocuses restaurang L'Auberge du Pont de Collonges har förlorat en av sina tre Michelinstjärnor. Stjärnkrogen, som ligger i närheten av franska Lyon, har varit trestjärnig sedan 1965.

Restaurangens kvalitet är enligt Guide Michelin fortfarande "utmärkt, men inte längre på en trestjärnig nivå". I 2020 års utgåva kommer restaurangen därför att ha två Michelinstjärnor.

Paul Bocuse kallades för det franska kökets påve och var en av grundarna till det franska "nya köket" som anses ha förnyat den västerländska kokkonsten. Han har också gett namn till det som brukar kallas kock-VM, "Bocuse d'Or". Tävlingen genomförs vartannat år i Lyon.

Organisationen bakom kocktävlingen tog emot nyheten "med sorg".

Paul Bocuse, en av de mest hyllade franska kockarna någonsin, dog 91 år gammal i januari 2018 i sviterna av Parkinsons sjukdom. Hans restaurang är den enda i Frankrike som har varit trestjärnig i över fyra årtionden.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning