Anpassningspensionerna blir föremål för riksdagsbehandling

Joel Rouvinen och Heli Lehtilä överräckte sitt medborgarinitiativ till riksdagens talman Paula Risikko på fredagen. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Ett medborgarinitiativ som syftar till att avskaffa riksdagsledamöternas anpassningspensioner överlämnades på fredagen till riksdagens talman.

– Anpassningspensionernas vara eller icke vara har debatterats länge, inte minst de gånger systemet utnyttjas felaktigt på något sätt, säger Joel Rouvinen som är en av två initiativtagare till förslaget.

Rouvinen säger att de gånger avskaffandet lyfts på bordet har den vanligaste kommentaren från riksdagsledamöter varit att det inte finns så mycket man kan göra åt saken.

– Jag blev intresserad av problematiken och började sätta mig in i saken för att se om det faktiskt är så, säger Rouvinen och konstaterar att hans slutsats var att det visst går att göra något.

– Vi hoppas nu på ett utlåtande från grundlagsutskottet om det är så eller inte, att det går att göra något, säger Heli Lehtilä som är den andra initiativtagaren.

– Om utskottet kommer fram till att anpassningspensionen snarare är ett arbetslöshetsbidrag än en pension så får politikerna ta tag i saken, säger Lehtilä.

Hon är övertygad om att politikerna kommer att agera, inte minst på grund av det rådande åsiktsklimatet.

– Då alla förväntas delta i "spartalkot" förväntas även riksdagsledamöter göra det, säger Lehtilä och uppger att hon och Rouvinen fått väldigt mycket positiv respons för initiativet.

– Sedan är det nog så att i dagsläget, på dagens arbetsmarknad, finns inget behov för ett dylikt pensionssystem, säger Lehtilä.

I dag har de ledamöter som blivit invalda i riksdagen före 2011 rätt till en anpassningspension. Det innebär att de garanteras en inkomst som motsvarar riksdagspensionen om de avslutar sin karriär i riksdagen.

De som blivit invalda efter 2011 kan ansöka om ett anpassningsbidrag i högst tre år efter att deras riksdagskarriär avslutats.

Medborgarinitiativets mål är att alla riksdagsledamöter ställs på samma linje, det vill säga att de enbart har tillgång till anpassningsbidrag.

Initiativtagarna tror att en lagändring bidrar till att uppmuntra rikslagsledamöter att sysselsätta sig efter att de lämnar riksdagen.

Namninsamlingen för medborgarinitiativet inleddes den 11 augusti i fjol. En verklig skjuts framåt fick insamlingen mot slutet av december i samband med att den så kallade aktiveringsmodellen lanserades. Modellen upplevdes allmänt som ett sätt att försvåra de arbetslösas situation.

Sammanlagt 70 7005 personer har undertecknat medborgarinitiativet som överlämnades till talman Paula Risikko (Saml).

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning