Ännu ingen lösning på tysk asylstrid

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och gruppledaren Volker Kauder. Arkivbild. Bild: TT/AP/Michael Sohn

Migrationspolitiken fortsätter att splittra den tyska regeringen. Pressen på förbundskansler Angela Merkel finns kvar inför EU-toppmötet i veckan.

Trots nattliga samtal lyckades inte de tyska koalitionspartierna komma överens om migrationspolitiken.

– Det här är ingen liten fråga, utan något centralt och viktigt. Vi måste prata med varandra, säger Volker Kauder, gruppledare i förbundsdagen för regeringspartiet CDU, i tysk tv.

Regeringssamarbetet är ansträngt av oenigheten mellan CDU och systerpartiet CSU om migrationspolitiken. För att bryta dödläget kallade koalitionspartnern SPD till nya samtal – men krisen, som hotar Angela Merkels tre månader gamla regering, kunde inte avstyras.

– Situationen är väldigt spänd i alla frågor, inklusive migrationspolitiken. Det är otillfredsställande att vi står still denna vecka och det är oklart vad som kommer att hända, säger SPD-ledaren Andrea Nahles.

På frågan om hon förbereder sig på nyval, svarar hon:

– Det vet jag inte än. Jag säger helt ärligt, att det måste vi avvakta.

CSU utmanar Merkel och vill att Tyskland ska avvisa asylsökande som registrerats i andra EU-länder redan vid gränsen. Merkel vill ha en europeisk lösning för att undvika dominoeffekter i andra EU-länder. Frågan kommer upp på EU-toppmötet i veckan och Merkel ska också försöka komma överens bilateralt med berörda länder. Hennes deadline är den 1 juli.

CDU:s och CSU:s partiledningar ska utvärdera resultaten av Merkels ansträngningar på söndag. Och på måndag är det dags för nya möten mellan CDU, CSU och SPD.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03