Ännu ingen gripen för mordet på Einár – polisen granskar filmer

Rapparen Einár sköts till döds med flera skott på en innergård i Hammarby sjöstad i Stockholm sen torsdag kväll. Bild: Henrik Montgomery/TT

Polisen har ännu inte lyckats gripa någon misstänkt för mordet på den 19-årige rapparen Einár, som under torsdagskvällen sköts till döds med flera skott på en innergård i Hammarby sjöstad i Stockholm.

– Vi jobbar vidare med ärendet, men det finns inget nytt att säga just nu, säger polisens presstalesperson Anna Westberg på lördagsmorgonen.

Polisen uppgav under torsdagen att det finns ett antagande att mordet på Nils Grönberg, mer känd som Einár, är kopplat till gängkriminalitet. 19-åringen hade länge befunnit sig i gängkriminella kretsar och varit inblandad i olika rättsfall, både som offer och som gärningsman.

Är kopplingen till gängkriminalitet ett av de spår ni nu utreder?

– Ja, det måste man. Man måste utreda brett, bland annat med eventuella kopplingar till annan brottslighet, säger åklagare Marina Chirakova, som är förundersökningsledare i ärendet.

Sedvanliga åtgärder

I övrigt kan hon inte gå in på vilka åtgärder som nu vidtas för att komma vidare i utredningen.

– Men polisen arbetar brett med de sedvanliga utredningsåtgärderna som brukas användas i den här typen av ärenden.

Avspärrningarna vid innergården där mordet ägde rum har hävts, men polisen kommer finnas kvar den närmsta tiden med en förstärkt resurs, enligt Anna Westberg vid polisen.

– Det är i trygghetsskapande och informationsinhämtande syfte, säger hon.

Under torsdagskvällen uppgav polisen att det finns uppgifter om att en eller två personer ska ha sprungit från platsen. Man tror sig ha en ganska god bild av händelseförloppet.

– Ja, vi har en god bild och rättvisande bild. Den tidslinjal som förundersökningsledaren försökt att rita upp saknar vissa detaljer, de försöker vi fylla i med underrättelser, sade polisens presstalesperson Ola Österling till TT under fredagen.

Analyserar film

En av utredningsåtgärderna som polisen vidtar är att analysera material från övervakningskameror i närheten. Polisen efterfrågar fortsatt tips om händelsen, oavsett om det rör sig om direkta vittnesuppgifter eller annan information, säger Anna Westberg.

– Har man någon form av uppgifter om händelsen är det givetvis så att vi vill att man hör av sig.

Enligt uppgifter till Expressen söker polisen särskilt efter filmklipp som cirkulerat på sociala medier med innehåll som är intressant för utredningen av mordet. Det vill dock inte åklagare Marina Chirakova bekräfta.

– Men alla former av digitala spår, som filmer och bilder, är polisen väldigt intresserade av, säger hon.

Nils Grönberg, mer känd under artistnamnet Einár, mördades i Stockholm den 21 oktober 2021. Han sköts ihjäl med flera skott på en innergård i Hammarby sjöstad.

19 år gammal var han vid tiden för sin död en av svensk hiphops största profiler.

Under 2019 gick Grönberg från närmast okänd 16-åring till att vara en av Sveriges mest omtalade rappare. En video som släpptes på Youtube året före gav ringar på vattnet och med låten "Katten i trakten" spreds hans namn över Sverige.

I mars 2019 nådde den högst på singellistan och innan året var slut hade han släppt två album, som båda gick upp på förstaplatsen på den svenska albumlistan, och låt efter låt seglade upp på topplistorna, varav tre nådde förstaplatsen.

På Spotify fick han genast tiotals miljoner lyssningar och han var den mest lyssnade artisten i Sverige på strömningstjänsten det året.

På Grammisgalan 2020 belönades han som årets nykomling och för årets hiphop. P3 Guld-galan hade redan utsett "Katten i trakten" till årets låt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning