Ännu inga konstejdrar i Aura å

Tre jätteejdrar i Aura å i Åbo i maj 2020. Bild: Mikael Piippo/SPT

En av ejderskulpturerna som brukar simma i Aura å är sönder och det är oklart när den kan installeras i ån. – En läckande ejder är inget bra, säger en av skulpturernas ägare.

Vi är redan halvvägs in i juni månad och i skärgården har sjöfåglarna inlett häckningen för länge sedan. Men i Åbo syns jätteejdrarna, som brukar simma i Aura å under sommaren, fortfarande inte till.

Konstnären Reima Nurmikkos ejderskulpturer dök upp i Aura å för första gången år 2011 då Åbo var Europas kulturhuvudstad. Det blev inledningen på en tradition i Åbo där ejdrarna installerades i ån på våren och lyftes upp för vinterförvar på hösten.

Nu är ejdrarna inte där. Niko Lappalainen, vd för Åboföretaget Kiinteistökartio som är en av skulpturernas ägare, förklarar varför.

–  Vi har haft en sådan arbetsfördelning att jag lyfter upp ejdrarna från ån medan de andra ansvarar för att sjösätta dem. På sistone har det hänt ett och annat som gjort att de andra inte fått möjlighet att installera ejdrarna i ån.

Dessutom är en av jätteejdrarna trasig.

–  Den tar in vatten och släpper inte ut det. En läckande ejder är inget bra, säger Lappalainen.

Noll jätteejdrar i Aura å i Åbo i maj 2021. Bild: Mikael Piippo/SPT

Ejderentré på midsommaren?

Kiinteistökartio och två andra aktörer köpte de tre ejderskulpturerna Urho, Uljas och Alfred av Reima Nurmikko hösten 2019. Nurmikko beslöt att sälja skulpturerna efter att föreningen Lions Club Turku Ilpoinen som tidigare skött om sjösättningen och upptagningen av ejdrarna meddelat att den inte längre tar hand om operationen.

Under årens lopp har också andra ejderskulpturer flutit i Aura å, men endast Urho, Uljas och Alfred var till salu hösten 2019. I fjol fick trion lov att representera hela flocken i ån. De andra ejdrarna är utspridda på olika orter.

Niko Lappalainen är den enda av de nya ejderägarna i Åbo som figurerat i offentligheten. Han säger att ägarnas gemensamma vilja är att låta jätteejdrarna fira sommar i Aura å även i framtiden.

– Meningen är att sjösättningen av dem alltid ska komma som en överraskning. Ibland dyker de kanske upp på valborg och ibland till påsk. I år är planen att de placeras i ån på midsommaren.

– Nästa vecka är det plums i plurret. Vi genomför en ejderattack!

Huruvida alla tre ejdrar gör entré samtidigt är ännu oklart eftersom den trasiga ejderskulpturen måste repareras innan den kan installeras i ån. Lappalainen avslöjar att det också finns möjlighet att använda sig av en reservejder om reparationen tar länge.

Vid Åbo stad meddelar kommunikationsdirektör Saara Malila per sms att staden inte ser några hinder för att låta ejderskulpturerna simma i ån även i år, så länge de alla är hela.

Konstnären Reima Nurmikkos ejderskulpturer installerades i Aura å för första gången år 2011, då Åbo var Europas kulturhuvudstad. Sedan dess har ejderskulpturerna firat sommar i ån.

Ejderskulpturerna brukar installeras en bit uppströms från Biblioteksbron i Åbo. De hålls på plats med hjälp av ankare, men det har hänt att en ejder lyckats fly och flutit i väg längs med ån.

Ejderskulpturerna är gjorda av glasfiber. Av de tre skulpturerna som simmade i Aura å under sommaren 2020 är Uljas och Alfred cirka tre meter långa medan Urho är över fyra meter lång.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning