Ännu ett storvarsel hos Tallink Silja – 500 berörs

Talllink Silja varslar. Arkivbild. Bild: Lisa Arfwidson/TT-SvD

Bristen på besked kring förlängningen gällande korttidspermitteringar får Tallink Silja att storvarsla. Samtliga 500 ombordanställda berörs.

Kryssningsrederiet har varit svårt drabbat av coronapandemin när bland annat trafiken mellan Helsingfors och Stockholm legat helt nere. Dagens besked är en konsekvens av två resultat, säger bolagets kommunikationschef Erika Janson.

– Dels är det ett resultat av coronapandemin, dels att vår möjlighet till korttidspermittering löper ut i slutet av november. Det här är djupt olyckligt och det sista som vi vill göra men det är ett sätt för oss att dra i nödbromsen, säger hon.

Enligt Erika Janson har man varit i kontakt med den svenska regeringen bland annat för att få ett tydligt besked kring hur det blir med en förlängning, dock utan resultat.

– Vi hoppas naturligtvis inte behöva verkställa det här utan få till en lösning, antingen att regeringen förlänger möjlighet till korttidspermittering, samtidigt som vi internt för diskussioner med fackförbunden om vi kan hitta någon annan lösning.

– Vi har ganska långa uppsägningstider för besättningen, mellan 6–12 månader så mycket kan hinna att hända på den här tiden och vår absoluta ambition är att inte behöva säga upp personal.

Tidigare i oktober varslade bolaget 120 anställda i Finland. Då hade redan hundratals permitterats, vilket skedde i början av pandemin.

"Reserestriktioner som ändras hela tiden, regeringens beslut och vår hemmamarknads reaktion på restriktionerna har i praktiken stoppat fartygstrafiken", sade vd Margus Schults då.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning