Ännu en polischef hamnar i rätten – Centralkriminalpolisens chef åtalas för tjänstebrott

Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot. Arkivbild.Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Ännu en högt uppsatt polischef hamnar på de anklagades bänk då Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot åtalas för brott mot tjänsteplikt.

Den omfattande rättegången mot ett flertal polischefer som inleds i Helsingfors tingsrätt på tisdagen fick på måndagen tillskott på de åtalades bänk. Då blev det nämligen klart att Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot åtalas för tjänstbrott. Det skriver Yle på måndagen.

Åtalet mot Lardot handlar om oegentligheter i användning och övervakning av informationskällor åren 2010-2013 då han var direktör vid Polisstyrelsen och chef för brottsbekämpningsenheten.

Lardot har förnekat att han skulle ha gjort sig skyldig till brott mot tjänsteplikten.

Övriga åtalade är tidigare polisöverdirektören Mikko Paatero, tidigare direktören för polisen i Helsingfors Jukka Riikonen, hans efterträdare Lasse Aapio samt Jari Aarnio, som är tidigare chef för drogpolisen i Helsingfors. Även två av Aarnios underlydande står åtalade.

Rättegången som är den största i sitt slag i Finland handlar om huruvida man vid polisen i Helsingfors åren 2008-2013 använt sig av informationskällor på ett korrekt sätt och om övervakningen av informationsanvändningen fungerat korrekt.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00