Ännu en barnfamilj har återvänt från lägret al-Hol

Personerna på bilden är inte samma personer som artikeln handlar om. Enligt uppgifter till Yle anlände en familj som tidigare bott i lägret al-Hol i Syrien till Helsingfors-Vanda flygplats lördag morgon. Bild: Delil Souleiman/Lehtikuva

En finländsk mamma har återvänt till Finland från lägret al-Hol med sina barn.

Enligt Yle Uutiset ska familjen själv ha lyckats lämna det slutna lägret al-Hol i Syrien och vistats i Turkiet en längre tid innan de återvände till Finland. Kvinnan lär ha åtminstone två barn som är yngre än tio år.

På lördagen uppgav Utrikesministeriet i ett pressmeddelande att en familj bestående av en mamma med barn under tio år återvänt till Finland. Familjen har tidigare bott i lägret al-Hol i Syrien. På Utrikesministeriet säger ambassadrådet Pekka Shemeikka att ministeriet inte har några uppgifter om hur familjen tagit sig från Syrien till Turkiet.

Enligt ministeriet har varje finländare rätt att återvända till Finland. För att skydda barnen ger man inte ut några detaljer om fallet.

Myndigheterna meddelar samtidigt att arbetet med att få hem finländska barn från lägret fortsätter.

– Någon exakt uppgift om hur många som finns har vi inte, men vi räknar med ungefär 20 barn och vuxna, säger Shemeikka till HBL.

Enligt Helsingin Sanomat är de kvarvarande barnen i lägret i åldern 1-13, men majoriteten är 6-åriga.

Yle skriver att familjen anlände till Helsingfors-Vanda flygplats lördag förmiddag. Familjen ska själv ha betalt resan till Finland.

De togs emot av representanter från Centralkriminalpolisen, Östra Nylands polisinrättning och social- och krisjouren i Vanda.

Man kommer att kunna ordentligt tala med kvinnan först om två veckor då hennes hemmakarantän tar slut. Varken polisen, Inrikesministeriet eller Social- och hälsovårdsministeriet vill kommentera om barnen placerats i program för avradikalisering.

I slutet av maj tog sig tre andra familjer från al-Hol till Turkiet på egen hand. Också här hjälpte finska myndigheter med hemresan från Turkiet. Då var det frågan om tre mammor och nio barn.

Familjerna hade lämnat lägret vid olika tidpunkter. Centralkriminalpolisen (CKP) inledde en förutredning om kvinnorna i juni, men i det läget var ingen av dem ännu misstänkta för något brott.

Kvinnorna befinner sig enligt Yle nu på olika orter i Finland och de har förhörts av CKP i samarbete med lokal polis.

Innan de tre familjerna kom till Finland tog finska myndigheter hem två föräldralösa barn. Det var i december i fjol.

– Visst finns här ett reellt säkerhetshot. Men de som nu återvänder har rätt att göra det också om tio eller tjugo år. Om barnen upplever att Finland övergett dem kan de bära på agg länge, och det är bra om sådana negativa erfarenheter kan undvikas. Ju tidigare barnen kan få psykiatriskt och psykosocialt stöd desto bättre är deras framtidsutsikter, sade Teemu Tammikko, äldre forskare vid Utrikespolitiska institutet, till HBL i juli.

Läs också:

Tre familjer tog sig från al-Hol till Finland på egen hand

Ledare: Haavisto alltmer politiskt trängd

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning