Annika Saarikko blir minister

Annika Saarikko.Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

I dag inleder Centerledamoten Annika Saarikko sin ministerkarriär. President Sauli Niinistö utnämner henne till omsorgsminister i eftermiddag.

Samtidigt avstår Annika Saarikko företrädare Juha Rehula sin post och återgår till jobbet som vanlig riksdagsledamot.

Under regeringsförhandlingarna för två år sedan kom man överens om att ministerportföljen, som hör till Centern, byter ägare i mitten av valperioden.

Saarikko och hennes make har en liten son. Han är orsaken till att Saarikko inte ville blir minister förrän nu.

– Det handlade inte om att jag inte hade klarat det eller att min son inte hade vuxit och blivit en glad pojke för det, utan om att jag inte hade klarat av känslan av otillräcklighet. Jag hoppas att föräldraskapet kunde vara en samhällsroll i första hand och att man inte behöver förklara varför man väljer familjen, sade Saarikko i en intervju för FNB förra veckan.

Saarikko är 33 och har varit riksdagsledamot sedan 2011. Hon är filosofie magister till utbildningen. Hon har två hem, ett i Åbo och ett i Helsingfors.

Regeringen består för närvarande av 17 ministrar. Det har förekommit andra ommöbleringar i regeringen under senaste tiden, eftersom en del av ministrarna hade så tunga arbetsbördor att antalet portföljer utökades i maj.

De nya ministrarna som utnämndes då var justitieminister Antti Häkkänen (Saml), jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) och idrottsminister Sampo Terho (NA). Samtidigt skrevs arbetsbeskrivningen för en del av ministrarna om.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00