Annika Saarikko är Centerns nya ordförande – valdes direkt i första omgången

Forsknings- och kulturminister Annika Saarikko är regeringspartiet Centerns nya ordförande. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Forsknings- och kulturminister Annika Saarikko slog den sittande ordföranden Katri Kulmuni redan i första omgången. Saarikko fick 51 procent av rösterna.

När rösterna från den första omgången hade räknats stod det klart. De andra kandidaterna var Katri Kulmuni, Petri Honkonen, Ilkka Tiainen och Jari Tasanen som i sista stund anmälde sig som kandidat.

Annika Saarikko fick 1 157 röster, Katri Kulmuni 773. Av de övriga kandidaterna fick Petri Honkonen flest röster, 308.

– Ett varmt tack till er alla, Centerns vänner, sade Saarikko när hon klev upp på podiet.

Det krävdes hälften av rösterna för att bli vald i första omgången, och Annika Saarikkos antal, 1 157, är 51 procent av det totala röstantalet 2 264.

Omröstningen skulle egentligen ske redan omkring klockan 13, men sköts upp med över tre timmar eftersom det var många fler än planerat som ville hålla tal inför valet.

Annika Saarikko tar över efter Katri Kulmuni, som varit ordförande sedan hösten 2019. Saarikko är Centerns fjärde kvinnliga partiordförande. De övriga är Kulmuni, Anneli Jäätteenmäki och Mari Kiviniemi.

Ordförandevalet var exceptionellt, eftersom Kulmuni inte hann leda partiet i ett enda val. I allmänhet byter man inte ut en partiordförande innan hen lotsat partiet i ett val.

Livlig debatt

Den politiska debatten på Centerns kongress inleddes med flera inlägg om att lyssna och sluta gnabba internt.

– Vikten av att debattera och lyssna är det viktigaste i en folkrörelse, sade Katri Kulmuni.

Hon medgav att det varit ett svårt år, men tillade också att hon var stolt över Centern insats. Bland annat nämnde hon de tio knäckfrågor som Centern hade för regeringsmedverkan.

– En svår fråga för vänstern var vårt krav att inte skärpa företagens beskattning och inte grumla industrins utsikter. Vår linje har hållit.

Kulmuni sade också att Centern inte skulle vara rädd att ta upp regionalpolitik av oro för att tappa röster i städerna.

Riksdagsgruppens ordförande Antti Kurvinen fortsatte den politiska debatten med att slå fast att "tiden för självömkan är förbi".

– Centern är mer än att vara eller inte vara i regeringen, mer än vem som är ordförande, säger Kurvinen, och efterlyste en gemensam krisanda i hela samhället, bland annat mellan arbetsgivare och löntagare.

– Finland tar nu stryk. Det är 80 år sedan den så kallade januariförlovningen – i kristider skakade arbetsgivarna och fackrörelsen hand. Vår industri behöver nu samma anda som under januariförlovningen, sade Kurvinen om beslutet 1940 då arbetsmarknadsparterna erkände varandra som förhandlingsparter och satte sig vid samma bord.

Ex-finansministern Katri Kulmuni lämnade in sin röst under lördagens ordförandeval i Uleåborg. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning