Annie Lööf på besök i Vasa: Lita på tilliten

Annie Lööf och Anna-Maja Henriksson är inte bara kolleger som partiledare utan även goda vänner sedan många år tillbaka. Bild: SPT/Ari Sundberg

Det bästa sättet att bemöta hoten mot det demokratiska samhället från aktörer som vill skapa splittring är att stärka tilliten för de politiker som står för demokratiska värderingar, säger svenska Centerledaren Annie Lööf.

– Jag tycker det är roligt att vara med i ett grannlands valkampanj, säger Annie Lööf, ordförande för Centerpartiet i Sverige som på torsdagen besökte Finland.

Besöket genomfördes på inbjudan av systerpartiet SFP med ordförande Anna-Maja Henriksson som värd och bestod av ett seminarium med de två partiordförandena i Vasa, samt en stunds kampanjarbete på Narinken i Helsingfors.

Lööf säger att det är intressant att följa med hur man jobbar med kampanjerna i de olika nordiska länderna.

– Det är en annan kontext, men samtidigt finns det likheter. Och trots att det inte är ens egen kampanj och det är skönt att man bara får följa med, så får man upp pulsen lite. Det är jättekul.

Vid seminariet i Vasa samtalade Henriksson och Lööf om ett flertal teman som är gemensamma för Sverige och Finland och för de två partierna. Bland annat oroas bägge partiledare av hur demokratins, det fria ordets och den fria tankens framtid utvecklas.

– Vi har ett Europa där de nationalistiska krafterna växer, där det inte längre är självklart att värna om demokratin såsom vi känner den. Det är oerhört viktigt att vi står upp för de värderingar som utgör basen för vår demokrati, säger Lööf.

Hon säger att begreppet tillit är avgörande för de partier som vill kämpa mot nazister, nationalister och populister som hellre ser ett samhälle präglat av split, stridigheter och segregation.

– Tilliten behöver öka såväl mellan människor som mellan människor, myndigheter och samhället. När tilliten minskar kan populisterna kliva fram med sina förenklade lösningar på svåra problem.

Det är därför viktigt att det finns en nära relation mellan politiker och väljare, säger Lööf.

Även Anna-Maja Henriksson säger att tilliten mellan makten och folket är avgörande för att vi ska kunna fortsätta leva i ett fritt samhälle. Hon säger att vi alla har ett ansvar för att upprätthålla tilliten.

– Det är viktigt att den tysta skaran inte ökar. Tystnad blir lätt samtycke.

Henriksson säger att det gäller för såväl politiker som för gemene man att ta debatten och inte ducka för de svåra ämnena.

– Vi måste se människornas bekymmer i vardagen och prata om dem. Vi måste prata om saker som berör folk, och vi måste agera på ett trovärdigt sätt då vi bemöter dem.

Om man klarar av att upprätthålla en nationell agenda där tilliten finns och där den håller, säger Lööf, då urholkas missnöjesrörelsernas grund.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning