Annie Lööf backar inte en tum om SD

"Demokratin utmanas just nu", säger Centerledaren Annie Lööf. Bild: TT / Henrik Montgomery

Trots Moderaternas upprepade besked om att de är beredda att samtala med Sverigedemokraterna viker inte Centerledaren Annie Lööf.– Vi har inte ändrat oss en tum, vi kommer inte att förhandla eller samarbeta med SD, säger hon i en TT-intervju.

Huruvida Centern skulle släppa igenom en moderatregering som blir beroende av SD, vill Annie Lööf inte ge något konkret besked om.

– Jag utgår ifrån att den frågan inte uppstår, säger Lööf.

– Jag förstår frågan, men Moderaterna har själva varit tydliga med att de söker stöd som en Alliansregering. Ett sådant läge uppstår ju bara om Moderaterna väljer att lämna Alliansen och vill ta regeringsmakten med SD. Där är ju Ulf Kristersson (M) väldigt tydlig med att han inte tänker göra det.

Centerledaren är heller inte nämnvärt intresserad av att själv bli statsminister. Centern har egentligen ett bra utgångsläge. Det skulle vara väldigt svårt för Socialdemokraterna att inte släppa fram en Center-Liberal regering, om alternativet är en Alliansregering, eller Moderatregering, som är beroende av SD.

Komplicerat läge

Och Moderaterna skulle rimligen få svårt att inte släppa fram Annie Lööf, som i huvudsak skulle föra en Allianspolitik, om alternativet vore en S-regering.

– Det kommer att vara ett komplicerat läge efter valet där alla partiledare behöver vara beredda att axla ansvar, men mitt huvudfokus är att hålla ihop Alliansen och byta ut Stefan Löfven och forma en Alliansregering.

TT: Är det uteslutet att vi får se Annie Lööf som statsminister?

– Det bestämmer väljarna, men mitt fokus är att vi ska forma en stark Alliansregering och byta ut Stefan Löfven.

Eftersom Moderaterna verkar bli det största borgerliga partiet är det rimligt att Ulf Kristersson blir statsminister, anser hon.

Försvara demokratin mot främlingsfientlighet, islamistisk fundamentalism, vänsterextremism och nazism.

Långsiktiga och ansvarsfulla reformer för arbetsmarknad, bostadsmarknad, skatter och migration.

Minska klyvningen av arbetsmarknaden och förbättra integrationen. Alla som kan arbeta ska jobba och försörja sig själva.

Öka företagandet och förstärk Sveriges konkurrenskraft.

Landsbygden ska utvecklas, inte avvecklas.

Korta vårdköerna och skapa en närmare vård med primärvården i fokus i hela landet.

Öka tryggheten och minska brottsligheten.

En bred överenskommelse om migrationspolitiken som förenar ordning och reda med humanism och medmänsklighet.

Stärk det civila och militära försvaret.

Ställ om till gröna transporter och ersätt fossil energi med förnybart.

Källa: Centerpartiet

Rekord i underskattning

Samtliga Allianspartier har sagt att de inte ska regeringsförhandla med eller göra sig beroende av SD, men M och KD kan ändå tänka sig att bilda en Alliansregering, även om de rödgröna blir större. På något sätt skulle det räcka med samtal i riksdagen med SD utan att förhandla med dem.

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö har kallat det för rekord i underskattning av SD.

Även Annie Lööf öppnar för att Alliansen kan bilda regering, även om de blir det mindre blocket. Men då ska stödet sökas över blockgränsen.

Större än S

TT: Varför skulle Socialdemokraterna stödja en Alliansregering, om de rödgröna är större?

– Blir vi mindre än de rödgröna så kommer jag vilja hålla ihop Alliansen och att vi då för blocköverskridande samtal. Var de samtalen landar vet vi ju inte i dag. Men i ett sådant läge är ju en möjlighet att det kan bli en Alliansregering med stöd av Socialdemokraterna, eftersom de fyra Allianspartierna kommer att vara större än S.

– De har själva sagt att de inte vill regeringssamverka med Vänsterpartiet och de går inte ens till val gemensamt med Miljöpartiet, utan det är tre separata partier. I ett sådant läge måste Stefan Löfven inse att det är viktigt för Sverige med blocköverskridande samarbete. Det kan inte bara vara viktigt när han själv är statsminister.

TT: Men om ni gör en konstellation så kan väl han också göra det och då är ni inte större längre?

– Absolut, men än så länge har Stefan Löfven inte gett besked att han tänker regeringssamverka med Vänsterpartiet.

Annie Lööf framhåller att det är viktigt att ge besked i regeringsfrågan, men det viktigaste är vad man vill göra med regeringsmakten.

Demokratin utmanas

– Sverige behöver kraftfulla reformer för flera jobb, flera bostäder, en ansvarsfull migrationspolitik som förenar medmänsklighet med ordning och reda, men också en stor och bred skattereform, och det kommer att kräva blocköverskridande samarbete och där tror jag att ju bredare en regering är, desto mer handlingskraftig kan den vara, säger hon.

Centern prioriterar i valet just dessa frågor samt att minska klyvningen på arbetsmarknaden, förbättra integrationen, öka företagandet och stärka och utveckla landsbygden, korta vårdköerna och öka tryggheten.

Men valet handlar också om något annat, enligt Annie Lööf.

– Demokratin utmanas just nu. Vi kommer att se ett värderingsval de kommande veckorna, som inte bara är på papperet utan som är på riktigt. Det är viktigare än någonsin att stå upp för öppenhet, jämställdhet och medmänsklighet, säger Annie Lööf.

Vi publicerar TT:s intervjuer med de svenska partiledarna under veckan. Du hittar dem här:

4. 9 Fullt klimatfokus för Fridolin

4.9 Annie Lööf backar inte en tum om SD

5. 9 Ebba Busch Thor slåss för överlevnad

5.9 Löfven vill höja skatt för de allra rikaste

6.9 Åkesson varnar S och M för att nobba SD

6.9 Björklund: Kommunpolitikerna är amatörer

7.9 Kristersson: Vi har ingen perfekt strategi

7.9 Sjöstedt tror på mer vänsterinflytande

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning