Annie Lööf är snart de brända broarnas drottning

Annie Lööf. Bild: TT/Jonathan Nackstrand

Den svenska centerledaren har kartlagt hela fältet, sagt nej till alltsammans och går kanske lugnt visslande därifrån.

Den svenska partiledaren Annie Lööfs Centern har i de svenska regeringsförhandlingarna det magiska, mittersta 175:e mandatet i Sveriges riksdag. Där kan man bäst samarbeta åt både höger och vänster.

Allt fler är häpna och förvånade över hur den 35-åriga ständigt självsäkra Annie Lööf egentligen tänker använda det mandatet, eftersom Centern tycks rösta nej till allt.

Först röstade Centerpartiet med sina 31 mandat ner den sittande statsministern, socialdemokraten Stefan Löfven. Därefter röstade Centern nej till allianspartnern och högerledaren Ulf Kristerssons regeringsbas som hade bestått av Moderaterna och Kristdemokraterna.

Sedan följde fem dygns förhandlingar i god ton mellan Lööf och Löfvens socialdemokrater. Det undertecknades ett papper om en socialdemokratisk regering med stöd av de rödgröna och Liberalerna. Men efter att ha sovit en halv natt på det beslöt Centern att rösta nej till Löfven på nytt på fredag.

Därefter finns inte så många kombinationer att rösta på. Centern säger dessutom nej också till ytterflankerna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Annie Lööf är snart de brända broarnas drottning. Fast det är möjligt att hon vandrar visslande från all svedd mark och ser fram emot att den i stället ska grönska som aldrig förr av ny spirande center i valet 2022.

Men genom sonderingar och ingående förhandlingar har Lööf nu sniffat in sig väl på vad alla partier och särskilt Löfvens Socialdemokraterna tänker. Hon har förstås nu uppgivet "gjort allt hon kan". Ändå verkar spelet ändå till sist gå ut på att alla partier är så ovilliga till nyval, och så rädda för väljarnas ilska, att regeringsbasen med Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Miljöpartiet öppnas en gång till.

Socialdemokraterna tvingas kanske till sist släppa fram en mittenregering med Annie Lööf som statsminister. Också Miljöpartiet som tufsades till i regering med Löfven sägs stödja henne – även om man i många landsbygdsfrågor är av olika mening.

Den länge tänkta högerstatsministern Ulf Kristersson skulle då bli som en gammaltestamentlig Mose som först vandrar i den politiska öknen, men aldrig kommer fram till löfteslandet. Utan det gör Annie Lööf.

I Stockholm rullade budgettåget nu förbi regeringsbygget som hackar fram på skenorna intill under den kända svenska tv-devisen "vart är vi på väg?".

Sverige behöver en budget. Riksmaskineriet ska rulla från den 1 januari. Så i dag antog riksdagen med Sverigedemokraterna Moderaternas budgetalternativ. Centern röstade inte nej den här gången, men blankt. I Sverige sänks skatterna nu, mest för dem med högre medelinkomst och för pensionärer. Skatten på flygresor stryks och fackavgifterna slutar vara avdragsgilla.

Det är mycket kopiera-och-klistra nu. Moderaternas budget var uppkopierad med många skrivningar om "allianspolitik", fast själva den borgerliga fyrpartialliansen verkar ligga i djup och livshotande koma.

Stefan Löfvens rödgröna övergångsregering lade också lojt ett budgetförslag med många tomma ytor för vuxna att färglägga. Man hade också kopierat med ett anslag för regissören Ingmar Bergmans 100-årsdag. Fast den var redan i år; nu höll den gode Ingmar på att få 800 000 euro till, för sin postuma 101-årsdag.

Den budget som antogs på onsdagen låser nu också regeringsspelet. Nästa statsminister ser ut att få styra med M- och KD-pengar och anslag. Skatterna är helt låsta, resten av budgeten kan nästa statsminister röja i på våren.

Det är lite som familjen som diskuterar vilken sport barnet ska börja med, fast mormor redan har beslutat att ge barnet en tävlingscykel.

Jan-Erik Andelin HBL:s Nordenkorrespondent i Stockholm

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning