Anni Sinnemäki ställer upp som borgmästarkandidat

Helsingfors gick in för en borgmästarmodell 2017. Jan Vapaavuori (Saml) har varit borgmästare sedan dess. Nu vill biträdande borgmästaren Anni Sinnemäki (De gröna) ta över Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Anni Sinnemäki meddelar på Twitter att hon ställer upp som borgmästarkandidat för De gröna.

Biträdande borgmästaren för stadsmiljösektorn Anni Sinnemäki ställer sig till förfogande i borgmästarvalet i Helsingfors i vår.

"Beslutet känns ganska klart. Jag är engagerad i Helsingfors och dess utmaningar och vill vara med och fortsätta bygga ut staden och lappa de sår som pandemin orsakat", säger Sinnemäki i en intervju för Helsingin Sanomat.

De gröna i Helsingfors väljer officiellt sin borgmästarkandidat på föreningens extraordinarie möte den 27 januari. Ingen annan inom partiet har meddelat intresse för posten.

Lyskraftigt namn efterlyses

Hittills har sju personer meddelat att de ställer upp i borgmästarvalet. De är: Nasima Razmyar (SDP), Jussi Halla-aho (Sannf.), Paavo Arhinmäki (VF), Mika Ebeling (KD), Harry Harkimo (Rörelse Nu), Eeva Kärkkäinen (C) och Tiina Ahva (Blå framtid).

Razmyar är biträdande borgmästaren med ansvar för kultur och fritid, Halla-aho är Sannfinländarnas partiledare, Arhinmäki är riksdagsledamot, Ebeling pastor och ledamot i Helsingfors stadsfullmäktige medan Harkimo leder Rörelse Nu. Kärkkäinen är specialmedarbetare åt vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko (C). Ahva är Blå framtids första vice ordförande.

Den nuvarande borgmästaren Jan Vapaavuori (Saml) ställer inte upp i kommunalvalet i vår. I den offentliga debatten har flera experter konstaterat att Samlingspartiet saknar ett lyskraftigt namn som efterträder Vapaavuori, som var en av röstkungarna i förra kommunalvalet.

Bland andra Laura Räty, Lasse Männistö och Jyrki Katainen har tidigare sagt till Helsingin Sanomat att de inte är intresserade av en borgmästarkandidatur för Samlingspartiet.

SFP har inte meddelat vilken politiker som blir partiets borgmästarkandidat.

En som visat intresse för en borgmästarkandidatur är Paavo Väyrynen, men tidigare i december godkände inte Centerns styrelse för kretsen i Helsingfors att han ställer upp som partiets kommunalvalskandidat i Helsingfors. Rösterna föll enligt Iltalehti 6-2.

I nuläget representerar han inte Centern i stadsfullmäktige, utan Ett sunt Helsingfors, en fullmäktigegrupp där han är den enda medlemmen.

Helsingfors gick in för en borgmästarmodell 2017.

Ända sedan dess har Jan Vapaavuori (Saml) varit borgmästare.

Han fick nästan 30 000 röster i kommunalvalet 2017, vilket gjorde honom till en av röstkungarna.

Samlingspartiet var också största parti i valet.

Borgmästaren leder stadens förvaltning och ekonomi och är ordförande i stadsstyrelsen (som har 15 ledamöter).

De 85 ledamöterna i stadsfullmäktige väljer borgmästaren och de biträdande borgmästarna.

Helsingfors har också fyra biträdande borgmästare med egna ansvarsområden.

Anni Sinnemäki (Gröna) har hand om stadsmiljö, Pia Pakarinen (Saml) sköter om fostran och utbildning, Nasima Razmyar (SDP) har hand om kultur och fritid och Sanna Vesikansa (Gröna) om social- och hälsovård.

Kritik mot "borgmästarval"

Vänsterförbundet gick i november ut med att det är oroat över att kommunalvalet beskrivs som ett borgmästarval. Också Björn Månsson (SFP) har kommenterat det här:

"Kandidaturerna har avigsidor, då många väljare tydligen tror att de ska koncentrera rösterna till dessa kandidater – eller till de partier som kan ha en chans att få posten. Det snedvrider både parti- och kandidatvalen, skriver han i ett blogginlägg på Kommuntorget.

Valet av borgmästare är inte ett direktval, utan det är Helsingfors stadsfullmäktige som fattar beslutet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning