Anneli Auer vill ha 2,5 miljoner av staten

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Anneli Auer är i rätten igen. Auer som efter många turer konstaterats vara oskyldig till mordet på sin man kräver ersättningar av staten för tiden då hon suttit fängslad. Behandlingen inleds i dag med ett förberedelsesammanträde.

Behandlingen inleddes på onsdagen med ett förberedelsesammanträde i Egentliga Finlands tingsrätt. Anneli Auers advokat Juha Manner säger till FNB att Auer är beredd att förlikas om en ersättningssumma med Statskontoret.

– Auer skulle vara redo att förhandla. På så sätt skulle man kunna undvika åratal av rättegångar och ständig publicitetsrumba.

Enligt Kaleva uppger advokaten Kimmo Kariola vid Statskontoret att Statskontoret åtminstone ännu inte är villigt att förhandla.

Statskontoret betalade i september i fjol Auer en ersättning på cirka 545 000 euro. Ersättningen kom för att hon suttit 611 dygn i fångenskap trots att hon var oskyldig. Hon beviljades en ersättning på 800 euro per dag.

Men Auer anser att ersättningen inte motsvarar det lidande som fångenskapen inneburit för henne. Hon vill ha ytterligare cirka två och en halv miljoner euro. Summan består av både skadestånd och inkomstbortfall. Auer anklagar bland annat myndigheterna för att de utmålat henne som en mördare i offentligheten.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33