Annandag far

Bild: Kristoffer Åberg

Varför gör någon ett försvarslöst barn så illa?

Det ser med stor sannolikhet ut som om en far, mitt i måndagsrusningen i Borgå, överlagt skulle ha dödat sin egen treåring. I en park mellan tre skolor med hundratals barn och unga.

Småstadens novembermörker är mer än mörkt för att tabut är stort – inte ens en allt råare nordisk brottsfiktion går in på området grovt våld mot barn.

I dag saknar anhöriga den lilla, mjuka tyngden i famnen av en treåring. Ju mindre vi andra vet om fallet, desto lättare är det att söka fel hos socialvård, psykvård, skyddsmekanismer eller hos ett rättsväsende som ska ha suttit på mammans ansökan om besöksförbud hela hösten.

En annan mycket allmän förklaring kan vara att det var disgrå annandag efter fars dag; att tragedin kanske utlöstes kring en papparoll som redan tidigare hade kraschat i domstol för den misstänktes våld inom familjen.

Men allt är spekulationer, ofta färgade av vår egen bild av hur den goda världen borde se ut, och av vad den som bröt bilden bröt emot.

Kring den massiva countrymassakern i Las Vegas tidigare i år ekade samma fråga. Vad är motivet? Varför gjorde han det? Det är många käpphästar efteråt på en mordplats. Det sägs att det var vapnens fel, pengarnas fel, Amerikas fel. Men något enkelt svar om skytten har vi inte fått.

Borgåfallet kommer av skickliga rättspsykiatrer och av ett rättsväsende med god människokännedom att pusslas ihop till någon förklaring som omvärlden får leva med.

Eller så inte. Vi kan också få leva med att det onda bara sker i vår mitt. Allt från biokemi, religion, socialpsykologi till science fiction kan erbjuda förklaringar, men facit kan ändå förbli att det onda bara sker. För att han kunde. För att det var möjligt.

Var och en som i sin vrede önskar den som gjort sitt eget barn dödligt illa en särskild plats i helvetet kan också fråga om det kan finnas sådana vakuum där gnistan att göra det onda kan slå till hos vem som helst av oss.

Jan-Erik Andelin Reporter, jobbar i HBL:s Nordenteam

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning